2012 egyik legkedvesebb története volt a Jézus moncsicsi: egy 80 éves hölgy engedély nélkül állt neki restaurálni egy XIX. századi spanyol freskót, de végül nem pont azt az eredményt kapta, amire számított. A restaurálás ugyanis egy nagyon komoly és baromi nehéz feladat, ami nagy szakértelmet kíván. Mutatunk egy csodálatos példát.

A restauráláts régen a művészek végezték, hiszen ők ismerték a technikákat, az anyagokat és megvolt hozzá a kézügyességük is. Mára viszont a restaurátorok az alkalmazott anyagok és technikák szerint szakosodtak, így vannak már klasszikus (azaz festő-, fa- és kőszobrász-restaurátorok), illetve textilek, könyvek, bútorok, ékszerek, kerámiák területére és még számos más szakágra specializálódott szakemberek is. Mára olyan tudományos és kidolgozott szakterület lett, hogy művészeti egyetemen oktatják.

A Baumgartner Chicago legrégibb restaurátor stúdiója, amit 1978 végén alapított R. Agass Baumgartner, ma pedig már fiával, Julian-nal együtt dolgoznak a restaurálásra szoruló festményeken. Az ő videójukon nézhetjük végig a restaurálás folyamatát, a weboldalukon pedig további festmények előtte-utána fotóit is.

Kiemelt kép: baumgartnerfineartrestoration.com



Címkék: