A Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Magyarország egyetlen épségben maradt, középkori ciszterci apátsága, benne az ország egyik legrégebbi templomi orgonájával. A környékbeliek számára a templom nem pusztán egy régi épület az erdő közepében, hanem a mai napig élő vallási és kulturális helyszín is. Rendszeresen tartanak itt szentmiséket, esküvőket, koncerteket, kulturális eseményeket.

Fotó: Vasas Zoltán


“Az utóbbi években nagy erőkkel kezdtünk el dolgozni azon, hogy minél több ember számára megmutathassuk ezt az apátságot és hogy a különböző korosztályú és érdeklődési körű látogatókat egyaránt meg tudjuk szólítani. Öt nyelven biztosítunk audio-quide-s idegenvezetést, magyar és angol nyelven élőszavas vezetést, illetve szintén öt nyelven tekinthető meg a vetítőteremben az a film is, ami a ciszterci rend létrejöttét, életét, illetve az apátság történetét mutatja be”
– mondta a Gardenistának Mezőné Kovács Edit, a KulTurDia Nonprofit Kft ügyvezetője.

Fotó: Vasas Zoltán

 

A társaság emellett több olyan programcsomagot dolgozott ki, amivel érdekes, izgalmas formában tudják megismertetni a látogatókkal az apátságot: ilyen például az osztálykirándulásokra kialakított „kincsvadászat” program, amelynek keretén belül állomásról állomásra, feladatról feladatra haladva keresik a kisdiákok az elrejtett kincsesládát, miközben számtalan információ birtokába jutnak úgy, hogy észre sem veszik, mennyit tanultak közben.

A legkedveltebb program az éjszakai idegenvezetés, amely azok számára is nagy élmény, akik nappali fényben esetleg már többször is látták a templomot.

“Bejelentkezés esetén csoportoknak bármikor indítjuk a programot, de ezen kívül rendszeresen vannak garantált időpontú vezetéseink is, amikor akár egy-két fővel is lehet csatlakozni a résztvevőkhöz. A város szélétől hangulatos, kövekkel kirakott erdei ösvény indul az apátsághoz, a programon résztvevők fáklyával a kezükben ezen az ösvényen haladva, körülbelül 10 perces sétával jutnak fel a templomhoz. Az épületben gyertyák és mécsesek százai világítanak – a fényüknél minden apró részlet még hangsúlyosabbá válik. Az irányított fényes idegenvezetés után egy 20 perces orgonakoncert következik, az 1775-ben készült hangszeren barokk dallamok szólnak ilyenkor.

Fotó: Vasas Zoltán

 

A templomból kiérve kis frissítővel kínáljuk a vendégeket, majd a fáklyákkal visszasétálunk az ösvényen a városba. Leírva ennyi a program, szavakkal visszaadni azonban nem lehet azt a látványt, amit a templom nyújt ilyenkor. A félhomály, a gyertyák ringatózó lángja olyan bensőséges, meghitt hangulatot teremt, ami alól nem tudja kivonni magát egyetlen résztvevő sem.

A barokk zene szárnyal a tökéletes akusztikájú térben, – megszűnik a külvilág, eltávolodnak a gondok, a napi problémák, az ember csak ül a több száz éves padban, és próbálja a szemével, a szívével, a lelkével befogadni azt a lenyűgöző látványt, és élményt, amit az apátság nyújt ezekben a késő órákban. Nehezen indulnak haza tőlünk a vendégeink – sokszor előfordul, hogy még egy-két órahosszán keresztül ott ülnek a romkertben, és csendesen beszélgetve-nézelődve térnek vissza a „való világba” – magyarázta Mezőné Kovács Edit.

Fotó: Vasas Zoltán

 

Érdemes követni az apátság hivatalos facebook-oldalát, ahol naprakész információkhoz lehet jutni a programokkal kapcsolatban.

 

Kiemelt kép fotósa: Benkő Zoltán



Címkék: