A nagy szárazságteszt óta keveset meséltem a kertünkről. Pedig sok dolog történt azóta és mégis milyen kevés a tervekhez képest. Hiába, így megy ez, minden évben futunk az ötleteink után. A természet viszont nem vár, él és dolgozik benne minden növény és állat, így „futás” közben rengeteg örömet és munkát ad a családnak. Igen, júniusban is.

A napos virágágyás

Tavaly óta óriási a különbség, szépen bebokrosodott minden talajtakaró rózsám és a varjúhájak is. A csíkos pántlikafű nagy részét elajándékoztam tavasszal, és idén valahogy kétszer olyan magasak a kasvirágok, mint tavaly vagy azelőtt két évvel. Erre persze semmilyen magyarázattal nem tudok szolgálni és kicsit útban is vannak így..  Egész májusban örülhettünk a pünkösdi szegfűknek, esténként beborították az egész kertet azzal a buja virágillattal, azonban minden dáliámat tövig csonkolták a meztelen csigák múlt héten.

Elöl pompás varjúhájak, közöttük füzéres díszcsorba, középen balra margaréták kezdik a virágzást

Hirtelenjében rengeteg lett belőlük és ahogy látom, a dáliák voltak az elsők a étlapon. Így komoly foghíjak keletkeztek, amire megoldást kell még találnom. A csigákra hamarosan indiai futókacsák jönnek vacsorázni, de kihajtott, rendes, nagy méretű dáliákat nehéz beszerezni, így talán néhány kúpvirág segíthet majd pótolni őket, azokkal sűrűbben találkozni a kertészetekben. Csak az idei ültetésű növényeket locsolom, a többi bírja csak ki a ridegtartást, azért vannak oda szárazságtűrő, napimádók ültetve. A fűnyesedékes mulcsozás viszont rendszeres, az azért sokat segít.

A levendula például imádja a sanyarú körülményeket, mint a tűző nap, kevés víz, kevés tápanyag

Rózsák

A virágágyásban és hátul a pergolán is elvirágzott a rózsák nagy része, bánatomra, mert egész évben szívesen nézném őket. Ilyenkor lemetszem az elvirágzott fejeket, hogy a megindult többi hajtás még több energiát kapjon a következő virágokig. Valami véletlen folytán egy vadrózsám is lett, fehér, egyszerű szirmokkal a kerítés mentén, de nem bántom, éppen jól mutat majd ott, ha nagyobb lesz és jól érzi magát. A pergola melletti Alchymist nevű szépség sajnos csak évente egyszer virágzik, de akkor meseszép.

Kiegészítésként ültettem mindkettő mellé egy-egy futó Rozáliát, amivel majd egybenőnek. Ugyanúgy magasra fut és 3-4 virágzási hullámban virít majd narancssárgán. A többi, ősszel ültetett Márk Gergely rózsa is elvan, de ennyi idő után nehéz lenne megmondani, hogy mennyire érzik jól magukat a helyükön, erről majd referálok egy-két év múlva…

Az Alchymist. Enyhe rózsaillat is árad belőle, egyelőre nem tudunk vele betelni… <3

A veteményes

Komoly tervekkel indultam a veteményest illetően év elején. Nem, nem lett geometriai mintákban semmi, kivéve (3 éves) Bercikém saját miniveteményesében, ahol ferde sorokban örülnek a zöldségek. Viszont már virágzik a mák-ágyásom, amit alig hiszek el, mert a nagyobbik fiam kitúrta az egészet korábban. Jövő télen szórni fogok mákmagot a virágágyásba is mindenfelé, annyira jól mutatnak most a virágaikkal, utána meg a tokjaikkal (lásd: főkép!), és foghíjak sem lennének különösebben. Kicsit meg vagyok csúszva, de elkésve sosem: jövő héten ültetek krumplit, futóbabot, két sor borsót és újra répaféléket is, no meg uborkát a kerítésre. Nem, te sem vagy még elkésve.

A paradicsomok is szépen nőnek, idén csak különleges fajtákat ültettem, befőzésre egy helyi termelőtől veszek majd. Én pedig előre várom, milyen lesz a „pink tiger” vagy a „black cherry” nálunk. Addig is elkezdhetjük már a kacsolást és a tejes vízzel való locsolást. Az eper még érik nálunk, naponta szedünk le egy kis kosárral hetek óta, csodásan elvannak a körtefa alatt. A szőlőt viszont ismét fel kell kötözni a pergolára, óriásit nőttek az elmúlt egy hónapban.

Szerintem nem is rossz egy 3,5 évestől 🙂

Villámkerítés

Idén külön projektem van arra, hogy a kerítés kevésbé legyen átlátszó. Már írtam ajánlót egynyári virágokkal való befuttatására, ami egy remek, éppen folyó itthoni projekt, mert bizony a komoly takarást adó növényekre éveket kell várni, mire akkorák lesznek, hogy ellássák feladatukat.

Alsó sorban szagos bükköny, fölötte sarkantyúka bébik

Már nő egy sor kukorica a virágágyás mellett, alatta bokorbabbal. Növögetnek a hajnalkák, sarkantyúkák és  szagos bükkönyök tálcában, a jövő héten ültetem őket a kerítés mellé. A szeder bokraim alakulnak, de a gyerekek leszedegették ágaikról a kötözőt, így kezdhetem elölről. Arrafelé pedig már a veteményes indul, ahol uborka kúszhat fel a kerítés rácsára. Július-augusztusban már szép takarás várható.

Hjaj, szép munkamennyiséget írtam akkor most fel magamnak és ezek csak a nagyobb egységek… Hol van még az árnyékos rész, a belső virágágyás, a hortenziás sáv vagy az előkert?

Egyebek a kertben. Középen az idei egy mályvarózsám; vajon milyen színű lesz?

Rád mik várnak júniusban?



Címkék: