Vajon tényleg annyi vegyszerre van szükségünk, amennyit manapság használunk, vajon jó ez nekünk? Vegyszermentes háztartás sorozatunk harmadik része a krémekről szól.

A bolti krémek többsége szerintem egyszerűen katasztrófa. Összetevői között szerepelnek kőolajszármazékok (pakura), tartósítószerek (parabének), mesterséges színezőanyagok, szintetikus illatanyagok (parfüm), szilikon stb. Évek óta sokan javasolják betiltásukat, egyes világméretű gyártók állítólag el is kezdték kivonásukat, de mai napig a legtöbb krémben megtalálhatók. Sokak szerint azonban ártalmatlanok. Mi az igazság?

Vajon egészségünknek jó ez a sok termék, amit bőrünkre kenünk. Állatkísérletek bebizonyították igen. Állatkísérletek? Fotó forrása: PxHere

Egy egész halom irodalmat kellene átrágnunk, mire végre eldönthetjük, mit vegyünk meg és kinek van igaza. Én úgy döntöttem, inkább semmit nem veszek meg. Maradok az ehető alapanyagoknál, azzal biztosan nem ártok sem magamnak, sem a gyerekeimnek, sem az élővilágnak. Csak olyat kenünk bőrünkre, amit meg is ennénk. Hogy mik ezek?

Ehető krémek, testápolók

Bolti testápolók és krémek helyett olajokat/zsírokat használunk. Extra szűz olívaolaj, kókuszolaj, mandulaolaj, sheavaj, kakaóvaj, körömvirágolaj, orbáncfűolaj és disznózsír.

Hogyan használjuk az olajokat, zsírokat bőrápolásra?

Két módszer is bevált. Egyik, hogy fürdés előtt bekenjük a bőrt pl.: kókuszolajjal. Utána jöhet a zuhanyzás. A bőr puha, fiatalos lesz. A másik, mikor benedvesítem kicsit a kezem vagy arcom és úgy olajozom be a bőröm. Így jut víz is és olaj is a bőrre. Csak ennyi, amit valójában tudni kell egy krémnek. A többi (kőolaj-származékok, parfümök, tartósítószerek, mesterséges színezőanyagok) mind-mind károsak és feleslegesek. Az említett olajok a körmöket is megerősítik, ha rendszeresen átmasszírozzuk.

Kókuszolaj, mint krém. Fotó forrása: Pixabay

Nagyon sokszor készítek házi krémet

Összetevője 6 evőkanál kókuszolaj, 2 evőkanál sheavaj, 4 evőkanél extraszűz olívaolaj (lehet mandulaolaj, szőlőmagolaj, orbáncfűolaj stb.). Tehetünk még bele 2 evőkanál reszelt méhviaszt, egy evőkanál kakaóvajat. Az összetevőket befőttesüvegbe teszem, majd vízfürdőbe helyezem (télen egyszerűen csak a cserépkályha tetejére), közben kevergetem, amíg megolvad minden hozzávaló. Nem szabad túlmelegíteni, csak épp annyira, hogy megolvadjanak. Akkor kiveszem a fürdőből, kicsit hagyom hűlni, szilárdulni, majd habverővel felverem. A habverő csodát tesz, olyan levegős, könnyen kenhető lesz tőle a krém. Mikor teljesen megszilárdul, tökéletes lesz. Ha gondolod nem muszáj habosítani, nélküle is kész a krém.

Készítsünk krémet házilag. Fotó forrása: Pixabay

Vizet nem teszek hozzá, mert akkor sokkal rövidebb ideig tartható el, mint a tisztán zsíros krémek. A vizet, mint írtam, krémezéskor viszem fel a bőrömre. Szobahőmérsékleten is tarthatod, de hűtőbe is rakhatod. Sokáig eláll. Kisbabám bőrére is csak ezt használtam, popsikrémnek is. Az összetevők arányán bátran változtass, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbb állagú krémet. Megjegyzés: vazelint semmiképp sem használnék házi krémhez.

Kakaóvaj

Mit kezdjünk naptej nélkül? Ez volt az én nagy kérdésem, főleg gyerekek miatt. Nagyon nem szívesen használtam a bolti naptejeket új tudásom birtokában. Ezért forró nyári napokon inkább árnyékban tartózkodunk, széles karimájú nyári sapkákat szereztünk be, mely az arcot is jól védi, ruhánk vékony, lenge, de hosszú ujjú. És persze 100 %-ban organikus, adalékanyagtól mentes kakaóvaj, mely a legfinomabb illatú napvédő és mégsem vegyipari termék. Használhatod arcra, szájra, kézre, testre. Hidratál, védőréteget képez. Fényvédő hatása jó (6-8-as faktorszám), ezért akkor használjuk, ha délelőtt vagy délután vagyunk napon. A magas faktorszámú naptejeket sajnos nem pótolja.

Disznózsír

Még egy kicsit a sertészsírról. Kezdem úgy érezni, hogy ez a legegyszerűbb és legjobb megoldás. A környezetünknek is, hiszen legközelebbről beszerezhető. A kókusz kicsit messzebbről jön. És attól tartok a kókuszra éppúgy igaz, mint amit a pálmaolajról írtunk. A pálmaolaj egyfajta ökológiai katasztrófa okozója, hiszen esőerdőket irtanak, hogy  helyükön újabb ültetvényen nyerjenek. Ezért fontolgatom, hogy ideje lenne testápolásban áttérni a sertészsírra. Sőt talán háziszappan alapanyagaként is ki kellene próbálni a zsírt.

Mit szóltok, ha azt mondom, régen disznózsírral kenték bőrüket nagymamáink, és ez egészségesebb volt, mint a mai krémek. Fotó forrása: Wikimedia Commons

Tudtad, hogy disznózsír szerkezetileg sokkal közelebb áll az emberi bőr szerkezetéhez, mint a mai kozmetikai termékek? Ápolja a bőrt, ránctalanít, nem tömíti el a pólusokat, mint a bolti krémek többsége. Tehát hosszas „utazásom” a különböző házi krémek világában végállomása lehet a disznózsír lesz? Vagy a tejtermékek?

Tejben-vajban füröszteni

Eszembe jut ez a mondás, ha bőrápoláson gondolkodom. Vajon van igazság alapja? Hát persze hogy van. Tehát itt egy újabb házi megoldás. Szépségápolásban a tej, a vaj és a többi tejtermék megközelítőleg hasonló hatású, mint a legdrágább csodakrémek. Kleopátra is tejben fürdött.

Organikus/bio/öko

Ha lehetséges, figyeljünk oda, hogy amit a bőrünkre kenünk éppúgy bio legyen, mint amit megeszünk. Tehát organikus kókuszolajat, sheavajat vegyünk. Ugyanez igaz a többi olajra, zsírra is.

Még egy csoda bőrápoló tipp

A háziszappan. Sokat segítünk bőrünkön, ha tusfürdő és mosogatószer helyett házi szappant használunk.

Házilag készült krémek előtt

Mivel száraz és érzékeny a bőröm, régen rendszeresen használtam kézkrémet. Aztán egyik napról a másikra átálltam a kókuszzsírra. A bőröm nagyon megsínylette a hirtelen váltást. Az egész kezem piros kiütéses lett. Napokig tartott, talán egy hétig is. Kicsit megijedtem. Inkább elhagytam a kókuszzsírt és csak vártam. A kiütések nem múltak egy darabig. Az jutott eszembe, a kézkrém hibája, a kezem nem tud nélküle meglenni. Egyszerűen “elvonási tünet” a kiütés. Egy hét után végre elmúlt, és elkezdtem házikrémet és háziszappant használni. Az eredmény csodálatos. Sokkal szebb a bőröm, mint régen, örülök, hogy kitartottam, és lemondtam a bolti krémekről.

Vegyszermentes takarításról itt olvashatsz: kattints ide.

Vegyszermentes tisztálkodás: kattints ide.

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: