Őrület és rémület uralkodik a családon. Hatalmas piros folt és érdes tapintású bőrelváltozás édesapa nyakán. Lyme-kór!

Ha hétvégén kirándulni mennél, feltétlenül figyelj a kullancsokra. A kis mocskok “bárhol, bármikor” rád – vagy kedvesedre, gyerekedre, kedvencedre – támadhatnak. Áprilistól novemberig tombol a kullancs szezon (főszezon április-július között). És nem veszélytelen.

Magyarországon körülbelül húszféle kullancs él, és több súlyos betegséget is hordoznak, mint például a Lyme-kór vagy az agyvelőgyulladás. Előbbit kb. minden második egyed hordozza.

Hol leselkedik rád a veszély?

A kullancs előnyben részesíti a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket. Az erdei aljnövényzeten pihen, és onnan akaszkodik rá az emberre, emlősökre. A gazdát szag-és hanginger alapján választja ki, majd miután kiszemelte áldozatát, egyszerűen ráejti magát. És hogy miért nem vesz észre ebből semmit az ember? Mielőtt átszúrná a gazdaszervezet bőrét, érzésteleníti azt, így akár napokig is észrevétlenül szívhatja a vérünket. Okos, nagyon okos.

Még mielőtt mindenkin kitör a frász, ne adj’ Isten felhagy a kirándulással és feladja a természet adta szépségeket, csak mert fél a kullancstól, szögezzük le, hogy mindez szükségtelen. Továbbra is menjetek kirándulni, élvezzétek a természetet, barangoljatok az erdőben, piknikezzetek a tisztáson, heverésszetek a fűben! Csak legyetek körültekintőek és mint szinte mindig, ebben az esetben is fontos a megelőzés.

Mit tegyél, hogy elkerüld a kullancscsípést vagy legalább a betegség(ek)et?

A megelőzés ebben az esetben a védőoltást jelenti. A védőoltás az agyvelőgyulladástól véd meg. (Ha elmulasztod felvenni a védőoltást és megkapod a vírusos agyvelőgyulladást, onnantól kezdve csak tüneti kezelés van, úgyhogy nem érdemes kockáztatni. ) Az oltás 3 évig véd, utána meg kell ismételni. Teljesen veszélytelen, ellenben hatékony megoldás, így ha sokat jársz kullancsos területeken, mindenképp oltasd be magad! Ez az orvosok tanácsa.

Lyme-kór ellen még nincs oltás, de legalább antibiotikummal gyógyítható.

Tudtad-e?

A Lyme-kórt egy baktérium okozza, a betegség nagyon hosszú ideig is elhúzódhat. Kezdetben, a kullancs csípése után néhány nappal egy piros, körkörös, gyűrű alakú folt jelenik meg a bőrön, ami aztán magától elmúlik. A betegséget nem könnyű megállapítani, de kezelni kell, mert ha krónikussá válik, ízületi gyulladást, (akár részleges mozgásképtelenséget is), arcidegbénulást, idegrendszeri panaszokat, memóriazavart, szívritmuszavart, szívizomgyulladást bőrgyulladást, az agyhártya, az agyvelő és az gerincvelő gyulladását is okozhatja és nagyon komoly fájdalommal jár. Antibiotikumokkal kezelik, de a terápia évekig is tarthat. A krónikus Lyme-betegségről még nem tudnak mindent, sőt pontosan körülírni sem tudják, mert a lehető legkülönbözőbb tünetekkel járhat együtt.(…) A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot (Az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek.).”

Egyéb teendők, amiket nem árthat betartani:

– Öltözködés terén ajánlott zárt ruházatot viselni. Nem szkafandert, és nem is sínadrágot. Felnőttek esetén az alsó testrészeket kell védeni, gyerekek esetén a felső testet is. Ajánlott még sapka viselése. Ne szőrme mellényben menj kirándulni, mert vadnak nézhet, és előszeretettel téged választ gazdájául.

– Ha pihenésképpen piknikezel, fűben heverészel, utána nézd át magad!

– Mindig fújd be magad kullancsriasztó szerrel!

Minden kirándulás után javasolt átvizsgálni magunkat, szeretteinket (illetve egymást) és ha kedvencünk is túratársunk volt, akkor őt is. A kullancsok főként a hajlatokat részesítik előnyben, gyerekek esetében még a fül környéke is közkedvelt tanyázási területük.

Tudtad-e?

Az első órákban csak nyiroknedvet szív. Rendszerint 4-6 óra múltán megtalálja a legközelebbi kapilláris véreret. Átvágva az érfalat, most már célhoz ért! Megkezdődhet a vér lassú kiszivattyúzása. A véralvadást nyálával képes meggátolni. A vérszívás időtartama a kullancs nemétől és fejlettségi állapotától függ. A hímnek elég néhány órai szívás, míg a nimfa (az ivarérett “lány”) már napokig szinte megrészegül az éltető vértől. A petézni készülő anya több mint egy hétig csüng a véradó állomáson. A tömlőszerű potroh hihetetlenül rugalmas. Borsó, sőt lóbab nagyságúra is duzzadhat. Ilyenkor zsírfényű és ólomszürke. A potrohon belül kesztyűszerű bélrendszer működik.

Téves hiedelem, hogy a potroh végén légzőnyílás vagy kloáka lenne. Az ürüléket visszaöklendezi a gazdaállatba. És ez a főveszély, mert ha fertőzött a kullancs, a fertőzést átviszi az áldozatra.”

Mit tegyél, ha kullancsot találsz magadban, szerettedben vagy házi kedvencedben?

Első és legfontosabb, hogy ne ess pánikba, remegő kézzel úgysem tudod magadból, társadból kiszedni. Higgadj le, fontos a határozottság. Miután észleled a kullancsot minél hamarabb el kell távolítani. Na de hogyan?

A legjobb megoldás a kullancskiszedő csipesz, szemöldökcsipesz, vagy hosszabb körmű ember lévén hüvelyk és középső ujj. A lényeg, hogy egészen elöl, a fejéhez minél közelebb meg tudd fogni és egy enyhe, ám határozott húzó mozdulattal ki tudd húzni! Ha a feje (ami igazából az állkapcsa) beleszakad, az nem jelent problémát, az már nem fertőz, később, mint idegen test kilökődik majd. Ha pár napon belül mégsem lökődik ki, el kell távolítani, mert begyulladhat.

A művelet végrehajtása után fertőtleníteni kell az érintett bőrterületet (kend be Betadine-nal vagy alkohollal). Ha minden rendben, 7-10 nap alatt nyomtalanul eltűnik a helye.

Néhány hétig figyelemmel kell kísérni az “akcióterületet”! Fertőzésre enged következtetni, ha az érintett terület körül enyhe, kör alakú bőrpír jelentkezik. Olyan is előfordul, hogy bőrtünet nem jelzi a fertőzést és már csak az egyéb, komolyabb tünetek (“nyári influenza”, ízületi és idegfájdalmak) észlelésekor gondolunk a betegségre. Ilyenkor minden esetben azonnal orvoshoz kell fordulni!

Tudtad-e?

A vírussal fertőzött kullancs által csípéssel terjesztett vírusos agyvelőgyulladás igen súlyos, életveszélyes betegség lehet. Hazánkban körülbelül minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó vírussal.

A vírus Magyarországon a következő területeken fordul elő: Budapest és környéke, Zala megye, Somogy megye, Vas megye, Győr-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Fejér megye, Veszprém megye, Baranya megye, Nógrád megye, Heves megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

kiemelt kép forrása: wikimedia, Thomas Zimmermann (THWZ)Címkék: