Az általános novemberi kerti teendők listája általában őrülten kicsi. Többnyire a fűnyíró már kitisztítva pihen a garázsban, a veteményes felé sem nézek, az esetleges tavaszi virághagymák rég elültetve és teázás közben dobáljuk a fát a kályhába hétvégente, hogy élvezzük a tűz ropogását.

De a –vélhetően a klímaváltozás okozta– 25 fokos, száraz szeptember és október olyan hosszúra nyújtotta az indiánnyarat, hogy néhány fa még lombjában áll, például a környékünkön élő nyír- és jegenyefák, sőt, még a sárgabarackfák is, így neki sem kezdtünk például a szokásos őszi lemosó permetezésnek. Ez a következő hétvégénk programja lesz, de addig is nyugodt szívvel ültetem az elmúlt hetekben vásárolt cserjéket, fákat.

Faültetés

Még nincs fagy, egy-két hétig várhatóan nem is lesz, ezért nyugodtan ugorjatok be ti is egy kertészetbe, ha megláttok valami szépet vagy vágytok valamilyen fás szárúra. Bár a lombok már ritkulnak a konténeres növényeken, az olcsó szabadgyökerűeken már nincs is, azért ilyenkor még nagyon is érdemes ilyen helyekre járni. Késő ősszel ugyanis még látni néhány színes levelet, termést, ami miatt nem lövünk mellé, ha ez is fontos, és sok növény kiárusítását is megkezdték már. Én vettem egy csodás, most épp narancsos-piros levelű cserszömörcét és egy borbolyát, amit a kerítés mellé szánok egy lazacszínű rózsa mellé. Egy kislevelű hársfa és egy vérszilva érkezett még a kertbe, ezenkívül szabadgyökérrel egy remek Granny Smith alma, meg néhány tő ribizli ugrott bele a gödörbe. Nézz körül a kertben, elfér még egy fa, igaz?

Balra cserszömörce, jobbra borbolya

A veteményes

Aki velem együtt üresen nézegeti hetek-hónapok óta a zöldségágyásait, de vágyna egy kis feladatra, valójában veheti rá a bátorságot! Dolgozzuk porhanyósra a földet, szedjük ki az utolsó répákat, gyomokat és vessünk együtt „tél alá” fehérrépát, sárgarépát, spenótot, salátát, a télálló fajtákból, duggassunk fokhagymát, szórjunk hagymamagot. A vakmerők akár korai zöldborsóval is vagánykodhatnak, ki tudja, milyen telünk, tavaszunk lesz..? Aki ilyen botorságokra nem vágyik, az hagyhatja pihenni is a földjét, de feláshatja, trágyázhatja, takarhatja földtípustól és kedvtől függően.

Virágágyások

Mondanám, hogy már itt a vége, de valójában a strapabíróbb lágyszárúakat még mindig nyugodtan szaporíthatjuk tőosztással. Tapasztalataim szerint ilyenkor sem tudod megölni például a varjúháj féléket és más pozsgásokat, az íriszeket vagy a mentát, nyuszifület. Ha találtál még egy-két csomag tavaszi hagymást, ahogy én is, azokat is eldugdoshatod a földbe még nyugodtan, szépen kihajtanak majd időben. A rózsaültetések pedig éppen időszerűek egész a fagyokig, úgyhogy ha nem a fagyérzékenyek teleltetésével vagy elfoglalva, még az ásót is előveheted.

A legnagyobb rebarbarám, immáron három darabban.

Gyep

Mi már békén is hagytuk… Túlbuzgók még gereblyézhetik a ráhullott falevelet, ha nagy mennyiségű az adag és nem szeretnék, hogy a fűnek baja legyen a várható levegőtlenségben, de nyírással, trágyával ne szórakoztassuk magunkat már.

Csak találtunk még egy-két tennivalót novemberre is, csak körül kellett nézni.. Nálatok, durva a tél előtti pár hét a kertben?

Jó munkát hozzá!



Címkék: