Messzinek tűnik még a tél, ám a karácsonyi ünnepekhez közeledve egyre több helyen jelennek meg a hipermarketekben, a virágboltokban, a kertészetekben és az utcai árusoknál a kifejezetten kicsi, kompakt méretű fenyőfák, melyeket látva az első ami az ember eszébe jut, hogy „Mennyire cukik!” Ezek a miniatűr örökzöldek ugyanis tényleg szemrevaló, kedves kis növények. A cukorsüvegfenyő ránézésre a kifejezetten ideális kiegészítő ünnepi dekoráció, alkalmazható asztaldísznek, gyermekszobai kis karácsonyfának, de az árérzékeny karácsonyozók, vagy például idősebbek előszeretettel vásárolják a nagy fenyők helyett is.

Mit érdemes tudni a cukorsüvegfenyőről?

Az első és legfontosabb dolog amit tudnod kell, hogy kizárólag az ünnepi időszak alatt szabad szobában tartani a cukorsüvegfenyőt. Így bármennyire is jól mutat abban a sarokban az apró örökzöld, szobai körülmények között biztosan halálra van ítélve. Ezen nem segít a folyamatos gondozás és a gyakori öntözés sem, egyszerűen nem neki találták ki a benti létet. Tíz- tizenkét napnál többet nem maradhat a szobában, szóval ha ezt a fenyő fajtát választod, számíts arra, hogy az új év első napjaiban mindenképpen el kell ültetned a kertben, persze ha nincsenek éppen súlyos mínuszok odakinn.

Hidd el, sokkal jobban érzi majd magát hűvösben! Fontos tudnod emellett, hogy ezek a kis cukik egy idő után azért magasabbra nőnek, szóval számolj azzal, hogy bár nagyon lassan növekszenek, 40-50 éven belül egy körülbelül másfél – két méter magas örökzöld díszíti majd a kertedet. Az alakját továbbra is megőrzi majd, így bátran ültetheted keskeny helyekre, például utcafrontra vagy előkertbe is. Nem kedveli a magas hőmérsékletet, jót tesz neki viszont a párás levegő. Válassz számára napos vagy félárnyékos területet és próbáld meg elkerülni a túlságosan zárt sarkokat, ahol nem biztosított számára a megfelelő légmozgás.

Mit tehetsz, ha lakásban élsz?

Ne aggódj, akkor sem kell lemondanod a cukorsüvegfenyőről, ha nem kertes házban élsz, ugyanis ha ügyes vagy és van egy erkélyed, ott is teremthetsz megfelelő körülményeket a fácskád számára. Lényeges, hogy biztosítanod kell számára a párás levegőt permetezéssel vagy párásító tálca segítségével, így tökéletes örökzöld éke lesz a balkonodnak az év minden egyes napján.

Üde színfolt télen-nyáron

Mégis miért olyan népszerű a cukorsüvegfenyő?

A legfőbb oka annak, hogy évről évre egyre több ilyen fenyőt vásárolnak, a kompakt mérete. Ugyanis aki kicsi, ugyanakkor mutatós karácsonyfára vágyik, keresve sem találhat ennél jobbat. Emellett kitűnő dekorációs alapanyag, sőt, az ablakba téve vagy a nappaliban elhelyezve igazán sokat tesz hozzá a karácsonyi hangulathoz. Egy kis lakásba, egy apró szobába, sőt, akár a gyerkőcök birodalmába is kitűnő választás. Valójában csak a te kreativitásodon és ízléseden múlik, mit hozol ki belőle. A másik fő oka a népszerűségének az ára, ugyanis körülbelül 2000 forintért már beszerezhető ez az apró fenyő. Nem beszélve arról, hogy nem csak egy csodás karácsonyfát vásárolsz meg ezen az áron, hanem egy olyan örökzöldet is, melyben évekig gyönyörködhetsz majd a kertedben.

Megőrzik a fontos alkalmak emlékét

Mivel hosszú évtizedeken keresztül élnek a kertben egy – egy karácsony után ezek a fenyők, így mindig emlékeztetnek majd arra, hogy milyen volt az ünnep, amikor feldíszítettétek és körbe ültétek a cukorsüvegfenyőt. Így lehet egy fa az udvaron, ami örökké emlékeztetni fog az első közös Karácsonyotokra, gyermeketek első téli ünnepére vagy egy széles családi körben eltöltött, békés év végére.

Fenyő – nem csak karácsonyra!

Természetesen szó sincs arról, hogy csak az ünnepeket megelőző időszakban szerezhető be a cukorsüvegfenyő, ám – ahogy a többi fenyőfa esetében is – ekkor van belőle a legnagyobb választék. Mivel dézsában nevelkedő növényről van szó, gyakorlatilag az év bármely időszakában elültethető, kivéve a legforróbb nyári és a leghidegebb téli napokat. Így ha tetszik ez a karcsú, aranyos kis mini – fenyő, akkor akármikor beszerezheted akár nálam is.



Címkék: