A szupermarketek polcaira eddig csak a legszebb, az árusítás előtt kiválogatott zöldségek és gyümölcsök kerülhettek, jövőre viszont Németországban a Rewe és a cégcsoporthoz tartozó Penny változtat ezen a rendszeren – írja a Berliner Morgenpost.

2019-től ezeknél az áruházláncoknál nem csak a tökéletes alakú sárgarépa, a csillogó alma és a hibátlan hagyma lesz eladó, hanem az eddig kiselejtezett darabokat is kirakják a vevők szeme elé – természetesen jóval alacsonyabb áron, mint makulátlan társaikat. Így jóval kevesebb áru végzi majd szerves hulladékként, és a szépséghibás, de teljes mértékben fogyasztható zöldség és gyümölcs is gazdára talál, csökkentve ezzel a pazarlást is.

Azt persze senki ne gondolja, hogy mindezt csak a környzettudatosság jegyében teszik, piaci érdek is fűzi a tervhez a Rewe csoportjait. Az idei nyár olyan aszályos volt, hogy nehezen hozzáférhető a zöldség és a gyümölcs a piacon, ostobaság lenne még a kevés közül is selejtezni.

A boltokban almát, répát, hagymát és krumplit fognak árulni, egyelőre csak pár hónapig.

Németországban egyébként a gyártott élelmiszerek egyharmada a szemétbe kerül, évente összesen 18 millió tonna. Annak érdekében, hogy ellensúlyozzák ezt a tendenciát, Berlinben már megnyílt a lejárt szavatosságú élelmiszerek áruháza.

 

Kiemelt kép: Pixabay



Címkék: