Az utcánkban lakó Gizi nénivel minden nap találkozom. Hetven felett jár már, nyaranta mégis mindig napszámba jár és megfog minden lehetőséget az életben maradásra. Mivel a gázt már régen kikapcsolták nála, egész évben gyűjti a faanyagot, dióhéjat, és minden papírt, kartont a télre. Időnként unokája jelent igazi segítséget neki, aki az adomány farönköket, egyebeket felaprítja neki.

Gizi nénivel kedveljük egymást. Kedves, jóravaló lélek, érdeklődő, dolgos, de hiába az akarat, télen ezer praktikára van szüksége ahhoz, hogy átvészelje a hideget. Például csak abban a szobában fűt, ahol egész nap van, a konyhában a főzés miatt napközben úgyis kicsit jobb az idő. Pulcsiban és mellényben tesz-vesz otthon egész télen és átgondolja a szellőztetést, meg okosan fűt. Ez az ő szava járása arra, hogyan spórol rengeteget a fával. Ezenkívül minden évben átvizsgáltatja a kéményeket is, mert sokféle fát éget, fél a gyantától, de nincs mit tenni, a kalodás, rendes tűzifát soha nem tudná megvenni egész télre.

Fahiány, áremelkedés

Sokan lesznek ezzel idén télen is. A tűzifa átlagárak 13,5%-kal emelkedtek egy év alatt a KSH adatai, az index.hu cikke szerint, pedig tavaly sem volt már tündérmese kifizetni annak, akinek futotta rá. Ilyenkor, október végén pedig már gondolni is késő az egészre, ugyanis komoly fahiány van. Hónapokba telik, mire megérkezik a megrendelt áru a telepekre, amit magam is meg tudok erősíteni, két környékbeli tüzépen próbáltam rendelni. „Úgy decemberre talán megérkezik.” – mondták. Sokan a munkaerőhiányban látják ennek okát: „az építőipar már olyannyira elvitt minden munkára fogható embert, hogy nincsen elég fakitermelő” írja egy szeptemberben megjelent ATV-s cikk.

Kemény meló

A Bakonyban egy fagazdálkodással foglalkozó családi vállalkozás vezetőjének véleménye is egyezik ezzel. Szerinte a tűzifa drágulása abban keresendő, hogy a favágók nagyon kemény és életveszélyes munkájának megy fel az ára, ahogy a munkakörülményeiket is folyamatosan javítani szükséges. Egy favágó átlagosan 8-13.000 forintot keres naponta országosan, azonban „ennyit már a multik is meg tudnak adni sokkal kedvezőbb munkakörülményekkel és egyre veszélytelenebb munkával is megkeresik ugyanazt a pénzt.” A hozzáértő favágók egy másik része pedig már külföldön van dupla vagy tripla ennyi fizetésért. Tehát a meglévő favágók megtartása komoly anyagi befektetést jelent a fakitermelő cégeknek, ami aztán az eladó fa árában is nyilván jelentkezik.

Aki okos, tavasz óta gyűjti, vásárolja, szárítja a fát

A megfelelő tárolás sokat segít

Aki előrelátó volt, mint Gizi néni, vagy csak rutinos fával fűtő, már tavasz óta gyűjti a tüzelőnek valót: a brikettet, pelletet vagy a fát. Mert ez nem csak a tűzifa ára miatt érdekes, hanem a fa fűtőértéke miatt is. A fa fűtőértéke ugyanis nem csak a fa fajtájától, hanem a nedvességtartalmától is függ. A legmagasabb fűtőértékhez minimum nyolc hónapot kell várni a fa kivágásától számítva. A fa kivágásakor mérhető 50-60%-os nedvességtartalom nyáron már csak 20% környékén mozog, kifejezetten száraz idő esetén 18%-ig is lemehet őszig a megujulofutes.hu szerint. Erre kell vigyázni aztán egész ősszel és télen, mert nedves fával kár is próbálkozni: csak hatalmas füst, kis fűtőértékkel az eredmény.

De nem csak a nedves fa okoz komoly füstöt. A téli légszennyezettség (PM10, kisméretű szálló por mennyisége a levegőben) fő okozója ugyanis maga az átlagember, rossz kályhájával, rossz tüzelési technikájával és mérgező anyagok eltüzelésével.

A hulladékégetés nem megoldás és tilos is

Az idei komoly fahiány miatt előreláthatóan nagyobb lesz a még éghető, de rettenetesen mérgező anyagok begyújtásának „kényszer-vonzereje” azok körében, akik nem engedhetik meg maguknak az elegendő faanyag vásárlását és azoknak is, akik nem gondolkodtak előre. De egy kis odafigyeléssel, összefogással, jó tanáccsal még mindig hathatunk rájuk. Ha mégsem menne, a rendszeres hulladékégetésből származó mérgező füst kiokádása a kéményből akkor sem elfogadható és nem kell karba tett kézzel ülni otthon az elszenvedőknek sem. Ha ilyet tapasztalsz, olvasd el itt a Hulladékvadász tanácsait, hogyan és milyen szervnél kell bejelentést tenned a hatóságokhoz.

Kép a környezetbarátfatüzelés.hu oldalról

A tüzelés 10 parancsolata

Így nincs mit tenni, jól kell gazdálkodni azzal, ami már bent áll a fáskamrában. Egyszerű módszerekkel ugyanis rengeteget tudunk spórolni, a fűtőértéken javítani és környezetbarátabb módon fűteni. Többek között ezek fontosságára hívja fel a figyelmet a futsokosankampany.hu is, ahol rengeteg hasznos információt és közérthető tippet találni a helyes tüzelési módszerekről. Íme innen az ideális világ környezetbarát tüzelésének tízparancsolata, aminek minden pontjával csak egyetérteni tudunk mi is, váljon hasznára mindenkinek a télre:

  1. Fűtési és meleg víz előállítási igényemnek és lehetőségeimnek megfelelő, a lehető legkörnyezetbarátabb tüzelőberendezést telepítem otthonomba.
  2. A tüzelőberendezést és a hozzá tartozó kéményrendszert szakember segítségével helyezem üzembe.
  3. Felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásárolok.
  4. A tűzifát időjárásálló tűzifatarolóbán szárítom legalább 12 hónapig.
  5. A tüzelőberendezést környezetbarát módon rakom meg és gyújtom be.
  6. A tüzelés során biztosítom a szükséges égéslevegőt.
  7. Gondoskodom otthonomban a megfelelő hőszigetelés kialakításáról.
  8. A tüzelőanyaggal takarékoskodom, a hőmérsékletet a takarékosság figyelembe vételével állítom be.
  9. Gondoskodom a tüzelőberendezés és a kémény rendszeres, szakember által történő felülvizsgálatáról és karbantartásáról.
  10. Soha nem égetek hulladékot, PET-palackot, kezelt fát, bútorlapot, színes papírt, ruhát vagy üzemanyagot.

(Képek: pixabay, gifer.com, wikimedia, maxpixel)



Címkék: