Ahogy jön az igazi hideg és hagyjuk a kertet téli álmát aludni, hajlamosak vagyunk egészen megfeledkezni róla. Ám ahogy a kopasz faágak láttatni engedik a bokor mellé támasztott talicskát, a földön felejtett ásót és az üres virágföldes zacskót, előbb-utóbb végigszaladunk a kerten, hogy ezeket összeszedjük, és megelégszünk téli kertészkedési teljesítményünkkel.

A kert azonban jelenthet télen mást is, mint a tűzifa helyét.

Hamarosan itt a karácsony. Ahogy apróságokkal készülünk lelkileg a szeretet ünnepére, házainkat is mind csinosítjuk, ahova a fagyos vagy épp sáros kertből érkezünk. Észrevetted már, milyen hatalmas a kontraszt? Sokszor hosszú percek kellenek, mire a benti ragyogás átmelegít minket ilyentájt.

Valahogy, ahogy az ablakokból ősszel bevesszük a muskátlikat, már nem teszünk a helyükre semmit. A kerti virágok rég megfagytak, a színek eltűntek az udvarokból, örökzöldből mindenhova kevés jutott. Pedig nem kell, hogy decemberben szomorúan fessen az egész kert.

Akár ilyen is lehet a terasz télen, mint a Titkos Kertben Velencén

Az advent, bármennyire is vacogunk közben, éppen ideális időszak arra, hogy a kert újra örömforrássá váljon. Hogy a hazaérkezés ne csak a bejárati ajtóban történjen. Hangolódjunk már az utcában, a kapuban és a házig vezető úton is. Legyen öröm sétálni a kertben akkor is, ha csak levegőzni visszük ki a gyerekeket vagy reggelit adunk a kutyának. Kitettétek a fényfüzért a házra? Már az is valami. De ha tettetek ősszel gyűjtögetős erdei sétát, és van otthon néhány toboz, más termés, mécses, kosár, fenyőág és egy kis kézügyesség, vagy csak kivételesen kreatívan rakod össze decemberre a rőzsét, könnyen kiköltözhet a karácsony meleg hangulata a kertbe is.

A Velencén található Titkos kert tulajdonosa, Uliczky Dóra például igazi mestere a kerti dekorációknak. Dóra a természetesség és a patinás tárgyak híve, amik meleg színekkel párosítva ezer és ezer műanyaggal vacakkal sem összemérhető bájt visznek a kertbe. Nézzétek csak a képen!

A kerti tároló előtt látható karácsonyi “oltár” 🙂

Csak találjon egy-két alkalmas helyet az ember odakint, ahova érdemes kompozíciót készíteni és meg-megállni néha, hogy aztán élvezzük is a látványt. Ideális lehet a terasz, ablakpárkány, kinti konyha, a kerti tároló előtti fal, de a kapubejáró is.

Amíg a muskátli telel, akár ilyen is lehet helyette az ablakban

Az anyagok felhasználása tekintetében érdemes figyelembe venni, hogy a kertben dekorálunk, ezért kapjanak nagyobb hangsúlyt a természetes, „zöld” alapanyagok és színek, ezenkívül legyen minden fagy- és hóálló. A részletek már csak az időnkre és a képzeletünkre vannak bízva, milyen jó, hogy a decemberi rohanásban mindkettőből mindig sok van…

Legyen cél a természetesség

Egy próbát azért megérhet, legyen idén hangulatos, hovatovább ünnepi a téli kertünk!

(Képek: flickr, A Titkos Kert Fb oldala, merrifielgardencenter , westcoastgardens)



Címkék: