Nem gondoltam volna, hogy a mai világban, amikor a robotok kertészkednek helyettünk és robotméhek mentik meg a világot, még kérdés lehet egy olyan egyszerű dolog, mint a pitypang mag repülésének ténye. Mármint az, hogy miért is úgy csinálják, ahogy? Pedig kérdés volt, egészen mostanáig.

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) egy elterjed hétköznapi gyomnövény, illetve gyógynövény, mégsem tudtunk semmit arról, miért tudnak repülni a magjai, írta a Quibit. Most viszont az Edinburghi Egyetem tudóscsoportja felfedezte, hogy a magok olyan módszerrel repülnek, amelyről eddig azt hitték, hogy nem is működhet a való világban.

A repülő állatok, magvak, vagy akár a repülők szárnyra kelnek, a gyűrű alakban áramló légörvény, azaz  a vortex segít fenntartani azokat az erőket, amelyek a levegőbe emelik őket.Eddig úgy gondolták, hogy az ún. szabad légörvények túl instabilak, így nem tudnak tartósan fennmaradni. Ennek mondott ellen a pitypang magja, ami a közvetlenül a felszíne mentén kialakuló légörvények segítségével tudnak repülni.

pixabay.com

A csoportnak feltűnt, hogy a gyermekláncfűmag repülőszerkezete egész más, mint pl. a juharfák boszorkányorrszerű termése. Ezek a szárnyaik alatti és feletti nyomás különbségét felhasználva repülnek, a pitypangmagok viszont más módszerrel emelkednek és maradnak a levegőben.

A titok repülőszőrökben van: ezek a repülőszőrök segíti repülést, épp mint számos rovar esetében is. Egy vertikális szélcsatornában kísérleteztek a pitypangmagokkal, és körülöttük dolgozó áramlásokat megfigyelve tűnt fel, hogy a szőrök közti szabad tér mérete kulcsfontosságú a szabad légörvények stabilitásának szempontjából. Korábbi tanulmányokból már tudni lehetett, hogy a gyermekláncfűmagnak mindig 90-110 repülőszőre van, így most már az is érthető, miért állandó ez a mennyiség. A magok első látásra repülésre alkalmatlannak tűntek, hiszen olyan sok szabad tér van bennük, de kiderült, hogy éppen ezek a levegős helyek azok, ahol a szabad légörvény stabilizálódik, ezáltal válik a mag röpképessé.

Ugyan ezek a magok nem tesznek meg nagy távolságot, a nagy részük legfeljebb 10 méterre távolodik el anyanövényétől, a hatékonyság viszont óriási.

Forrás: quibit.hu

Kiemelt kép: wifflegif.com



Címkék: