Hülye cím, mert magányosnak lenni minden helyzetben borzasztó és azzal viccelni, hogy valójában mindig van veled valaki, nem túl szerencsés. Pláne ha rettegsz az apró kis állatoktól, mint amilyen a demodex is. Most értem, mit nem értesz, de majd mindjárt.

A szőrtüszőatkafélék (Demodecidae) a pókszabásúak (Arachnida) osztályában a bársonyatka-alakúak (Trombidiformes) rendjének egyik családja. A család egyetlen neme a szőrtüszőatka, ez a Demodex. Innen már érthetőbb, ugye? Ezek a kicsiny, szabad szemmel nem látható, csökevényes lábú, szemek és légzőnyílások nélküli atkák emlősökön, rajtunk embereken is, a bőrünkön élnek. És mindig velünk vannak. Például ő itt:

Az emberen két faj terjedt el, a Demodex folliculorum és a D. brevis. Testhosszuk mintegy 0,3-0,4 mm, leginkább az arcbőrben, és főként a szempillák és a szemöldök szőrtüszőiben élnek. De ne félj tőlük, általában jól megvagyunk velük, a legtöbbünknek nem okot gondot a jelenlétük, de vannak olyan bőrbetegségek, aminek kialakulásában szerepet játszhatnak.

Forrás: wikipedia

Kiemelt kép: facebook.com/Avantgardens.org



Címkék: