Van, ahol már leérett az idei dinnyetermés, de azért bőven van még a piacon a hazi görögből. Egészen augusztus végéig élvezhetjük még a hűsítő nyári gyümölcsöt, igaz ilyenkor már többet termelnek exportálásra, mint hazai értékesítésre, ugyanis a mediterrán országokban már lecsengett a szezon, így ilyenkor még nagyobb a külföldi kereslet a magyar dinnyére.

“Magyarországon öt nagyobb tájkörzetben termelnek dinnyét, ezekben különböző időszakokban érik meg a gyümölcs. Legkorábban Békés és Baranya megyében indul a dinnyeszüret, utána következik Tolna és Fejér, majd Heves megye és a Jászság, utolsóként pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.” – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke.

Békés, Baranya, Tolna és Fejér megyében befejeződött a szezon, Hevesben és a Jászságban most zárul a dinnyeszüret. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből azonban még augusztus végéig bőségesen érkezik dinnye.

Jövőre pedig akár szeptember végéig is ehetjük a mézédes görögdinnyét, ugyanis egyre inkább kitolódhat a szezon a hosszantartó nagy melegek miatt. Ahhoz, hogy a szezon hosszabb legyen, szükség van a megfelelő technológiai felkészülésre mind a termelésben, mind a fajtaválasztásban, ezért az Agrárgazdasági Kamara ősszel országjáró kampányt indít annak érdekében, hogy felkészítse a gazdákat a következő évi kitolódó szezonra.

(képek: pixabay)



Címkék: