Persze csak akkor, ha van rá 2595 dollárunk és igényünk arra, hogy ezentúl ne a földet és a növényeket fogdossuk kertészkedés közben, csak az érintőképernyőt. A FarmBot ugyanis ültet és öntöz, helyettünk is odafigyel arra, hogy a növényeink jó érezzék magukat. És van egy rossz hírünk: jobban is csinálja.

De ne legyünk pikírtek és öregek: a FarmBot nem egy hipszterkedő divathóbort, még ha annak is tűnik elsőre. A CNC robot létrehozóinak célja a mezőgazdasági termelékenység hatékonyságának növelése volt, amire a jövőben, ismerve bolygónk népességének számát és állapotát, igenis nagy szükség lesz. Aki pedig szeretne otthon termesztett alapanyagból készült ételeket enni, de valamiért korlátozott abban, hogy a növényeit gondozza, annak áldás lehet egy ilyen eszköz.

A robot három tengelyen mozog, éjjel nappal figyeli az ágyást és minden növényt egyedileg monitoroz. Minden egyes tövet úgy öntöz, ahogy azt az aktuális időjárás, a növény igényei és állapota megkívánja, kamerával figyeli a területet és az is észreveszi, ha egy nem odavaló gaz kinő. (De egyelőre sajnos nem lövi ki egy lézersuggárral.)

Az okostelefonon vagy számítógépen egy alkalmazással rakhatjuk össze a kertünket és figyelhetjük a robot munkáját. Ráadásul a szoftver nyílt forrásskódú, azaz módosítható, fejleszthető, így a tervezőik szerint ennek köszönhetően egy egész komoly FarmBotos közösség épülhet ki. Az első generáció már bele is kezdett a robotizált termesztésbe, itt van Garrett és Lexie Utah-ból, ők már lelkes felhasználói a rendszernek:


Címlapkép: wikimedia.org



Címkék: