Lehullott falevelek mindenfelé, sárgák, vörösek, barnák. A lombok kopárak, a növények felkészülnek téli pihenőjükre. Csak néhány lelkes virág hirdeti, hogy volt itt bizony színözön. A Szent István park rózsakertjében utolsó lendületével még virít egy-egy rózsa. Fotógaléria következik.

A 2010-ben telepített rózsakert 1×1 méteres foltokba telepített fajták gyűjteménye, mindegyiket tábla jelöli névvel, fajtatípussal. A nemesítő, Márk Gergely elsősorban magyar, vagy magyar vonatkozású szentekről, közemberekről, településekről, vagy eseményekről nevezte el rózsa fajtáit. A kertben egymás közelében van Szent Imre herceg és Petőfi Sándor, a Trianon és a Millecentenárium, Dajka Margit és Szelecky Zita. Nem férhetett el Gergely bácsi majd 600 nemesített rózsafajtája, de van itt azért majdnem 200, köztük az aranyérmes Árpád-házi Szent Erzsébet emléke fajta is.

Márk Gergely rózsáit megnézhetitek az ország különböző pontjain.

Törperózsák: a legkisebb, sűrű, bokros hajtásokat nevelő, akár cserépben is nevelhető fajták.

A Szende egész nyáron gyönyörű volt, és még most is virít.

A polianta, vagy polyantha rózsák fagyállók, közepes termetűek, de nagyon sok virágot nevelnek. Innen a nevük is, ami azt jelenti, sokvirágú.

Szent Imre herceg fehér virágú

Szent Imre herceg fehér virágai

A Piski színe elképesztő

Petőfi Sándor rózsája nyilván vörös színű

Hadikfalva

Gyöngyvér bimbói

Gandhi hervadó virágai

Gandhi

Ernye

A Dajka Margitról elnevezett rózsa

Ő itt Adolf Kolping Emléke.

A floribunda rózsák jellegzetessége, hogy a poliantáknál kevésbé dúsan virágoznak, szintén középmagasak, de tömörebb növekedésűek, a hajtások végén egy virágot hoznak (nem pedig virágzatot).

Ez itt kérem a Trianon

Nézzük meg Trianont közelről!

Örvényes rózsája

Óbuda rózsája

Íme a Millecentenáriumról elnevezett rózsa

Mária főhadnagy a kevés sárga rózsa egyike

Lorántffy Zsuzsanna emléke

Inge Klager-ről elnevezett rózsa

Az Erzsébet királyné emléke még bőven bimbózik!

Bimbó-bimbó

Parkrózsák: a legnagyobb termetű, két-három méteres rózsák, felfelé törő hajtásokkal. Csoportosan, vagy szoliterként is jól mutatnak.

Sümeg fajta

az ő táblája lekopott 🙁

Fáy Aladár emléke

Akali rózsája



Címkék: