Emlékszel még azokra az időkre, amikor kockás abrosz mellett kortyoltad a nagymamádnál a frissen szűrt tejet, és a sparhelt mellett melegedtél a hideg téli napokon? És amikor elmentetek a közértbe megőrölni a kávét, és visszaváltani a szódapatront? Arra igen? Ezekből mára már nem sok maradt, de a szerencsésebbeknek még ott vannak a nagymamák és a szódapatron – igaz, az utóbbi már biztosan nem sokáig. Szeptemberben ugyanis arról tájékoztatta a vásárlókat az egyetlen cserélhető szódapatront gyártó cég, a LISS Patrongyártó, Töltő és Forgalmazó Kft., hogy leállnak a csererendszerű patronok (10 darabos szódapatron, 5 darabos habpatron) gyártásával, melyek több mint 50 éves termékek a hazai piacon, ugyanazon műszaki tartalommal – emiatt pedig egyedülállóak is.

„Sajnálatosan az 1990-es évektől mostanáig csökkenő patronvásárlási mennyiség következtében gazdaságtalanná és egyben fenntarthatatlanná vált a csererendszerű patronok gyártása.Emiatt cégünk sajnos arra az elhatározásra kényszerült, hogy csererendszerű (betétdíjas) szóda- és habpatron termékünk gyártását a jelenlegi formájában 2017. december 31.-i dátummal megszüntessük. Ennek következtében 2018-ban csak a boltok készletének erejéig lesznek vásárolhatóak a cserepatronok.
A jelenlegi csererendszerű szóda-és habpatronokat, mint betétdíjas termékeket 2018. március 31-ig minden értékesítőhelyen visszaváltják. A részletekről kérjük, érdeklődjön a visszaváltás helyén” – válaszolta a Gardenista.hu érdeklődésére a cég marketing-reklámvezetője.

Ettől veszünk érzékeny búcsút

Forrás: Liss.hu

És hogy mi lesz a régi termékek helyett?

Az új típusú patron sem kivitelében, sem megjelenésében nem azonos a korábbival, meglátszik ez az árában is – míg 5 ötdarabos visszaváltható habpatron idáig 316 forintba került, 10 darabos szódapatron társa pedig 326 forintba, addig a 10 darabos, eldobható habpatronért már 1290 forintot, a 10 darabos, eldobható szódapatronért 999 forintért kérnek. „Az új zárási móddal gyártott patronok legnagyobb előnye, hogy a gáztöltet tömegét 5 évig megtartják és a korábbi 6 g-mal ellentétben már 8 g a gáztöltetük. A hosszú szavatossági időnek köszönhetően bármikor készíthető velük szódavíz/tejszínhab, továbbá kis helyen, könnyen tárolhatóak. Ezt a patrontípust cégünk világszerte értékesíti. Ezen új típusú patronok használatához szifonkészülékében szükséges a nyakgumi cseréje, mely nyakgumit és az átszerelést segítő tájékoztatót az új típusú patronok dobozában január 1-től február 28-ig díjmentesen biztosítjuk. Az új, kék színű nyakgumival az új típusú és a csererendszerű patronokat egyaránt tudja használni készülékéhez” – tájékoztatott Bakó Éva marketing-reklámvezető.

Forrás: Liss.hu

A magyarkonyhaonline.hu azt írja, a facebookos Zero Waste Hungary közösség az alábbi petícióval próbálja megtartani a régi termékeket, jelezvén, fontos nekik a hulladékmentes alternatíva. A lap érdeklődésére Bakó Éva azt mondta, döntésük során mérlegelték „mind a gyártási folyamatok során fellépő, mind a patronok vissza-  illetve nem visszagyűjtéséből fakadó környezetterhelést. Összességében elmondható, hogy a nem visszaváltható patronok környezetre gyakorolt hatása kedvezőbb, mint a csere-rendszerű termékeké. A külföldi gyártók nem visszaváltható patronjai évtizedek óta jelen vannak a hazai piacon. A nem visszaváltható patronokat évtizedek óta értékesítjük külföldön, más külföldi gyártókkal egyetemben. A séfek „krémje” eddig is a külföldről importált habszifonokat és nem visszaváltható patronokat használta. Számukra most egy magyar vállalattól is rendelkezésére áll ugyanaz a minőség, amit eddig a külföldi cégtől, csak drágábban tudtak beszerezni. Bízunk abban, hogy a séfek élni fognak cégünk kínálta lehetőséggel, és meggyőződnek az általunk gyártott nem visszaváltható patronok versenyképes minőségéről és sokkal kedvezőbb áráról.”

Alternatíva persze így is marad, elég, ha keresünk egy szikvizest a környékünkön.

Borítókép forrása: Pixabay.com



Címkék: