Az Index cikke szerint a 90-es években felbukkant egy olyan gombatörzs, ami a mostani, közismert banánfajtát, a cavendish-banánt veszélyezteti, és ugyan a fertőzést egyelőre sikerült kiküszöbölni, ez nem mehet így a végtelenségig. A banánapokalipszisre lenne/van megoldás, konkrétan a GMO, ám a tudósok hiába állítják, hogy a GMO biztonságos, Európában nem engedik, hogy génmanipulált banán kerüljön a piacra.

De lássuk, miről is van szó:

    • A 20. század első felében egy másik banánfaj, a gros michel-banán dominált a piacon, amit az 1950-es években egy gombafertőzés egész Latin-Amerikában kiirtott.
    • A cavendish immunis volt a fertőzésre, át is vette a gros michel helyét, ám 1992-ben megjelent a fusarium elnevezésű gomba új verziója, a TR4, erre a változatra pedig a cavendish sem immunis.
    • 2004-ben kiderült, hogy a vadon termő banánfaj, a musa acuminata malaccensis viszont ellenáll az új TR4-es gomba okozta betegségnek. Ez a banánfajta viszont gyakorlatilag ehetetlen, viszont azt a gént, ami a természetes védelmet adja a gomba ellen, sikerült bevinni a cavendish-banánba.
    • Tadamm, a cavendish védett lett a gomba ellen.
    • Ez viszont génmódosítás, és hiába a WHO állásfoglalása, hogy a GMO biztonságos, a szigorú ausztrál törvények azt sem tették lehetővé, hogy a kutatást végző tudós a génmódosított banánt emberi fogyasztási tesztnek vesse alá, magyarul megkóstolja.
    • Megoldást nyújthatott volna egy 2016-os forradalmian új génszerkezeti eljárás, a CRISPR, amivel a cavendish-banánt egyszerűen albínóvá teszik, vagyis az így módosított banán nem tartalmaz más élőlényből származó genetikai kódot, ezáltal kikerüli a GMO-tiltást. Azóta viszont egy EU-s határozat bezárta ezt a kiskaput is, Európában a CRISPR-rel módosított növények is génmanipuláltnak számítanak.
    • A csodabanán visszakerült a laborba, a nép pedig továbbra is retteg a GMO-tól, miközben a banán a trópusi égövön nagyjából 400 millió ember számára alapvető élelmiszer.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: