Még csak most kezdődik a tél, de neked már most tele van a hócipőd a hülye hideggel? Te vagy az, aki már reggel fagyhalált hal, amikor ki kell másznia a paplan alól? Aki az irodában a széke helyett a radiátoron gubbaszt? Aki, ha ki kell lépnie az utcára, még a ruhásszekrényt is magára húzza, hátha akkor elér legalább az első sarokig anélkül, hogy elkékülne az összes ujja?

Harminc fokon tartanád a fűtést?

És akkor jön az állandó vita, a never ending légkondicsatát felváltja a fűtésvita, vagyis hogy hány fok legyen a lakásban, az irodában és az autóban télvíz idején. A párodról már patakokban folyik a víz, de te még mindig egy takaróba bugyolálva közlekedsz otthon? A kolléganőd már kombinéban ül az asztalánál, miközben te a testeddel véded az ablakot, nehogy valaki ki merje nyitni? Nyugi, nem vagy egyedül.

Sokan erősítik a fagyosszentek táborát, akik veled együtt reszketik végig a téli hónapokat. Na de mégis mitől fázós valaki, és hogyan lehet ezen javítani? Egy bizonyos mértékig alkati kérdés, hogy valaki a meleget vagy a hideget bírja jobban, de emellett sok más tényező is közrejátszik.

A vérszegénység, a rossz vérkeringés, az alacsony kalóriabevitel, a túlzott soványság, az alacsony B12-vitamin-szint, a cukorbetegség, a dehidratáltság és az alváshiány mind fázékonnyá tesznek. De a jó hír az, hogy ezek közül sokat kordában lehet tartani, ha a megfelelő ételeket fogyasztod télen, amik természetes módon, belülről segítenek felmelegíteni a testedet.

Ezeket edd, ha nem akarsz folyton fázni 

A titok nyitja, hogy  mikor kint röpködnek a mínuszok, olyan alapanyagokat kell választani, amik segítenek megemelni a belső hőt, serkentik a metabolizmust, fokozzák a vérkeringést, feltöltenek vassal, B12- és egyéb fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Zabkása

Sokaknak egy jó forralt bor vagy egy kupica pálinka jut elsőre eszébe, ha a téli cidri elleni közdelemről van szó, de lássuk be, nem lenne a legjobb ötlet ezekkel indítani egy munkanapot. Éppen ezért inkább maradjunk egy egészséges melegítő hatású reggelinél, a zabnál. A rostban gazdag teljes értékű gabona nemcsak hosszú időre jól lakat, de a megemésztése során a szervezet hőt termel, emellett vasban is gazdag.

Csili és gyömbér

A taoista elmélet szerint vannak Jin és Jang ételek. Utóbbiak közé tartoznak a tüzes, melegítő hatású, metabolizmust fokozó fűszerek, amik segítenek átvészelni a telet. Ilyen a csili és a gyömbér is, így előbbivel fűszerezd az ételeidet, utóbbival pedig a teádat.

Tojás

A tojás kiváló B12-vitamin-forrás, így elkerülheted a hiányából fakadó állandó didergést. Ha a tojásos ételeket csilivel, borssal vagy éppen fokhagymával ízesíted, tuti nem fogsz fázni.

Vörös húsok

A vasban gazdag ételek megakadályozzák a vérszegénység kialakulását, ami az egyik oka lehet annak, hogy folyton fázol. Éppen ezért télen különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vasat vigyél be, ebben segít, ha vörös húsokat vagy spenótot, májat vagy épp hüvelyeseket eszel.

Fahéj, kurkuma, szerecsendió

Ugyan nem csípősek, de szintén Jang jegyű, vagyis melegítő hatású, metabolizmust serkentő fűszerek a fahéj, a kurkuma és a szerecsendió. Ne csak a karácsonyi sütit fűszerezd velük, hanem egy pohár meleg tejet is lefekvés előtt, hogy jobban aludj, mert az alváshiány és fáradtság is fokozza a hidegérzetedet.

Hagyma és fokhagyma

Nem mondom, hogy munka előtt rágcsálj el egy gerezd fokhagymát, de hétvégén bátran kend meg vele a pirítóst, és karikázd a póréhagymát a salátába. A hagymafélék ugyanis erősítik az immunrendszeredet, és segítik a vérkeringést, ami jól jön, ha folyton fázik a kezed és a lábad.

Szezámmag

Érdemes meghintened a salátákat egy marék szezámmaggal, mert tele vannak kalciummal,vassal, E-, B- és D-vitaminnal is. Nyersen, pirítva vagy akár olajként is érdemes fogyasztanod télen.

Bors

Legyen fekete, fehér, rózsa vagy tarka, a bors nem csak megfűszerezi az ételt, de antioxidánsokkal teli, antibakteriális hatású és melegen tartja a testedet. Nemcsak a hideg, de a nátha ellen is kiváló fegyver.

Dió, mandula, mogyoró

Ha egy kis rágcsálnivalóra vágysz, felejtsd el a chipseket és inkább válaszd az egészséges és melegen tartó magvakat. A dió, a mandula, a mogyoró és más olajos magvak esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban és vitaminokban is gazdagok, így ellátják a szervezetedet a hőtermeléshez szükséges energiával és tápanyaggal. Próbáld ki a mézes, csilis pirított magokat, és garantáltan felmelegszel.



Címkék: