Minden évben vitatéma nálunk az utolsó fűnyírás ideje. Én még november elején is nyüstölöm az uram, hogy tolja már le, ő viszont már október végén leteszi ezt a hatalmas lelki terhet, és nyilvánvalóan süket füleknek beszélek. Én tényleg nem tudom, nem-e nagyobb teher neki engem hallgatni, de hát ő tudja.

Az utolsó fűnyírás ideje persze nem csak nálunk kardinális kérdés. Tudom, mert az utcában még időnként megmozdulnak a fűnyírók, aztán csakhamar el is hallgatnak, mert vagy veszekedés árán ment ki a férj és otthagyta az egészet, vagy már megint annyira vizes a fű, hogy pár méternél tovább nem is megy a gép.

Az első alapvető probléma fel is vetődött rögtön. Ugyanis csak száraz füvet nyírunk. Ilyenkor azonban már minden reggel komolyabb vízmennyiség van a gyepen, ami délutánra vagy felszárad, vagy nem. Ahol nem, ott törődjünk bele, hogy lekéstünk az utolsó lehetőségről. Ahol viszont napsütötte hely a füves terület, ott még lehet egy próbát tenni, de csak akkor ha tényleg bántja a szemed a fű mérete (pl. 10 cm feletti) vagy nagyon elszaporodtak a kétszikűek, azaz a gyomok. Ezek még télen is képesek továbbfejlődni a fűvel ellentétben, ezért én is mindig örülök, ha időben sikerül elcsípni az utolsó vágást. Lényeg, hogy télre azért ne nyírjuk le túl rövidre, mert a fagyok kárt tesznek majd benne.

Ha megvolt, már csak a fűnyíró téli elrakása jelent egy kis feladatot. Nem, sajna nem elég csak a késeket lemosni, kicsik komolyabb tisztításra, karbantartásra van ilyenkor szükség, de ne ijedjünk meg a feladat súlyától, mert határozottan megtérül: sok-sok évvel hosszabbítjuk meg a fűnyírónk életét. Erre apósom a legjobb példa. Az ő kapálógépe 1972 óta üzemel, a fűnyírója pedig 1989 óta szeli a füveket. Szerinte a téli karbantartás a titok. Kaptam is tőle rendesen tanácsot.

A legfontosabb, hogy tartsuk be maradéktalanul a gyári előírásokat, amit papíron mellékeltek a géphez. És persze bármilyen fűnyírónk is van, benzines, akkumulátoros vagy vezetékes, mindenképpen tisztán tegyük el télire.

  • Tisztítsuk meg tökéletesen a késeket és a fűnyíró házat, majd enyhén olajos ronggyal vagy ecsettel töröljük át az egészet.

Benzines fűnyíró esetében mehetünk tovább:

  • A tisztításhoz a fűnyírót hátrafelé döntsük meg (amerre a tolókar van) és soha ne oldalra, mert az olaj visszafolyik a porlasztóba és az akár új fűnyírót is eredményezhet.
  • Ha a tisztítás rendben, a gyertyát vegyük ki, drótkefével pucoljuk ki, hogy az égésmaradványoktól megszabaduljunk.
  • A hengerbe egy-két csepp olajat cseppentsünk.
  • Miközben kint van a gyertya, megjáratjuk üresen a dugattyút, hogy a hengerfalon enyhe olajfilmréteg képződjön.
  • És ha már idáig eljutottunk, a levegőszűrőt mossuk ki és cseréljük le az olajat, ha a gyári előírás megkívánja.
  • Utána összerakjuk az egészet és betesszük a fűnyírót egy száraz, fagymentes helyre tavaszig.

Ha most elektromos fűnyíró gazdájaként nagyot sóhajtottál a megkönnyebbülés jeleként, akkor vegyél még egy levegőt, mert bizony az egyszerű tisztításnál azért létezik alaposabb változata is a téli felkészülésnek.

Vegyük le a burkolatot és a motorteret tisztítsuk meg a behullott szennyeződésektől kis kefével úgy, hogy ne sértsünk meg semmilyen alkatrészt és a vezetékek jó helyre kerüljenek vissza. Ha ez kész, tökéletesen illeszkedve tegyük vissza a fedelet.

Végezetül a vezetéket is vizsgáljuk meg, hogy végig ép-e.

A kések élezése és beállítása nálunk tavaszi meló, de ha ekkortájt érzel hozzá kedvet, természetesen elvégezhető ez is a nagy karbantartás idején.

Jó telelést!

(Kép: Pixabay.com)



Címkék: