Van nekem egy jukkám, vagy más néven guatemalai pálmaliliomom. A növény latin neve nem véletlenül Yucca gigantea vagy Yucca elephantipes, ugyanis gigantikus méretűre képes nőni. Nem csak az őshazájában, Guatemalában, hanem a lakásomban is.

De szerencsére van nekem, egy növényszakértő barátnőm is, a Gardenista tájépítésze, Eszter, akivel bizony közösen neki estünk az óriás jukkának, és szana-széjjel kaszaboltuk. Ugyanis szegény elérte a három méteres magasságot, azonban a lakásomé csak 2,5 méter, és félő volt, hogy kitöri a tetőablakot.

Szóval, hogy kényelmesebb legyen a növénynek megtisztítottuk és elvágtuk mindhárom szárát, és jukkaszaporításba kezdtünk. A spárgafélék családjába tartozó pálmaliliom jól tűri a szárazságot, mert a szárában hosszú ideig képes tárolni a vizet.

A másik jó tulajdonsága, hogy rendkívül könnyen regenerálódik, és nem csak a megmetszett szárán hoz új hajtásokat, hanem a levágott részek is gyökeret és hajtásokat hoznak. És tényleg így van, az én példányaimon, egy hónap után megjelentek az apró gyökerek és kihajtottak az alvó rügyek. Most megmutatjuk, hogyan kell szakszerűen jukkát darabolni. Tartsatok velünk!



Címkék: