A román Környezetvédelmi Minisztérium hat veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelését (áttelepítését illetve kilövését) hagyta jóvá szerdán – közölte a Hargita megyei önkormányzat. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy vélte, eredményesnek bizonyult a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságának hétfői ülése, amelyet azt követően hívtak össze, hogy vasárnap két embert sebesített meg a medve Tusnádfürdőn. Az ülés után a tanácselnök azt közölte, hogy 12 veszélyes tusnádfürdői medve kilövésére, illetve áttelepítésére állították össze a kért dokumentációt Tusnádfürdőn.

A medvék miatt kialakult tusnádfürdői veszélyre Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is kitért egy szerdai gyulafehérvári sajtótájékoztatón.

A tárcavezető elmondta, hogy a bocsos anyamedvéknek csak az áthelyezését hagyhatja jóvá a minisztérium. Négy ilyen kérésből hármat hagyott jóvá a tárca.

Gratiela Gavrilescu hozzátette, ha jól állítják össze egy-egy veszélyes medve kiemelési kérelmének a dokumentációját, a minisztérium az intervenciós kvóta terhére jóváhagyja az állatok kiemelését. Azt is megjegyezte azonban, hogy az illetékes helyi szervek lassan állítják össze a dokumentációt, vagyis nem a minisztérium miatt késik egy-egy veszélyes medve kiemelése.

EU-s támogatást kértek medvemegőrzők építésére

Romániában körülbelül 7000 medvét tartanak számon, de feltételezik, hogy a nagyragadozók száma ennél sokkal nagyobb. A tárca jóváhagyta a medvékre és farkasokra vonatkozó cselekvési tervet, amelynek a végrehajtását készítik elő. Gratiela Gavrilescu szerint egy egész sor medvékkel kapcsolatos intézkedésre kértek EU-s támogatást, és hamarosan közbeszerzési eljárást indítanak a medvék megszámolására, azonosítóval való ellátására, medvemegőrzők építésére, és a turisták biztonságát szavatoló tájékoztatásra.

Kép forrása: Pixabay

 

Július közepe óta négy személyt sebesített meg medve a székelyföldi Tusnádfürdőn. Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Ezek azonban elsősorban a trófeaként értékesíthető domináns hímekre vadásztak, és ezzel is a populáció növekedését idézték elő, mert a domináns hímek sok medvebocsot elpusztítanak, hogy mielőbb párosodhassanak az anyamedvékkel.

 

Forrás: MTI 

Kiemelt kép forrása: Pixabay 



Címkék: