A hétvégén zajlott az idei eksüvői szezon kétség kívül legrangosabb, leghíresebb és legnézettebb esküvője. Az egykori, valljuk be, csúnyácska kis pulykatojásból idővel igencsak kikupálódott, sármos Harry herceg elvette a nála három évvel idősebb, a királyi családból sok szempontból kilógó, amerikai színésznőt, Meghan Marklet.

(Kép: Getty)

Az egész világ árgus szemekkel figyelte, hogy milyen ruhában, cipőben, tiarában vonul majd végig Meghan a windsori padsorok között, és persze, hogy milyen esküvői csokorral koronázzák majd meg a menyegzői viseletet.

Első látásra, a laikus szemeknek meglepő lehetett az aprócska, igen puritán csokor, azonban több és mélyebb jelentéssel bírt, mint azt gondolnánk. Megtestesülése volt a virágnyelven íródott szerelmes üzenetnek, a királyi hagyományoknak, és Harry sosem feledett édesanyja, a néhai Diana hercegnő előtti tisztelgésnek. De voltak itt még egyéb titkok is, amikről most lerántjuk a leplet.

Harry szereti maga intézni a dolgokat

A vörös herceg, fehér lovon olyannyira romantikus alkat, hogy fáradtságot nem kímélve, kibattyogott a kensingtoni palotájuk  Fehér Kertjébe, és a saját két kezével szedett virágokat Meghan esküvői csokrába. Hát nem édes?

Na azért a tökéletes látvány érdekében a csokorkötést már a profikra bízta, mégpedig Philippa Cradock királyi virágkötőre, aki nem csak a bokrétáért, de a St. George kápolna virágdíszeiért is felelt.

Philippa a romantikus templomi virágdíszekkel a burjánzó természet igyekezett megjeleníteni, amihez rengeteg zöldet használt, amik szinte felfutottak a templom falán, akárcsak egy vadregényes mesebeli helyszínen.

A természetes, buja hatást bükk, nyírfa és gyertyánfa lombos ágainak használatával érte el, amiket rengeteg fehér virággal díszített. Ezek között volt Meghan kedvence, a bazsarózsa, Diana hercegnő favoritja, a fehér rózsa, valamint az egyszerű, de látványos gyűszűvirág.

Mindenre fel kell készülni, még csokorból is van tartalék

A letisztult menyasszonyi csokor is csak zöldből és hófehér szezonális, mezei virágokból állt, mellőzve minden flancot és méregdrága üvegházi egzotikumot. A zöld-fehér virágköltemény már több százados királyi hagyomány, és úgy tűnik, hogy az idő előrehaladtával egyre kisebb kiadásban jelenik meg a fejedelmi családba beházasodó menyasszonyok kezében.

Erzsébet királyné és Diana hercegnő még hatalmas, vízesés szerű csokrot tartott, Katalin hercegnő már jóval kisebbet, Meghan pedig még abból is lefaragott egy keveset.

De lehet, hogy ők csinálják jól, mert Erzsébet csokra egykor olyan nehéz volt, hogy letette valahol, és azzal a lendülettel el is hagyta. Ami elég ciki volt, mert így az esküvői képeken üres kézzel díszelgett. Majd később, a nászúton „rekonstruálták” a képeket, és ott már egy csokorral a kezében feszít őfelsége mellett.

(kép: Getty)

Na, tanultak is az esetből, Erzsébet azóta minden királyi esküvőre két csokrot csináltat, így Meghannak is volt egy tartalék bokrétája, hogy ha az eredeti elveszne a nagy forgatagban.

Titkos üzenet a csokorban

Meghan, Harry és a virágkötő Philippa pedig tökéletesen megkomponálták az igazi és a tartalák csokrot is, amikben minden egyes szál virág szimbolikus jelentéssel bírt.

Angliában ugyanis évszázados hagyománya van a virágnyelven történő üzengetésnek, amit még Viktória királynő tett népszerűvé. Az előző királyi esküvőn Kate Middleton, Vilmos herceg menyasszonya is a floriográfia titkos szótárából vette az ihletet, akárcsak Meghan.

Na de nézzük, mit is üzent Meghan és Harry egymásnak, a saját kezűleg szedett gyöngvirággal, szagos bükkönnyel, csótárral, jázminnal, völgycsillaggal, mirtusszal és nefelejccsel.

Azért esett a választásuk a fehér virágokra, mert azok a tisztaságot és az őszinteséget jelképezik. A gyöngyvirággal a hűségükről és megbízhatóságukról biztosították a másikat. A csótár azt üzeni, hogy örökké várok rád, vagyis a türelem és az elkötelezettség szimbóluma, a völgycsillag pedig az erőé, a kitartásé és a védelmezésé.

Az apró nefelejcsek Diana hercegné előtti tisztelgésből kerültek a csokorba, ugyanis az volt az az egykori walesi hercegnő egyik kedvenc virága. A mirtusz pedig fejedelmi hagyomány, ami megjelenik minden királyi csokorban, Viktória királynő uralkodása óta, ugyanis a reménnyel és szerelemmel teli házasságot jelenti virágnyelven.

Hoppon maradtak a szingli vendégek

Meghan tehát ilyen sokatmondó csokorral lépkedett az oltár felé, ahol örök hűséget fogadott a kicsit pityergő Harrynek, amitől az egész még emberibb lett. Szegények kicsit feszengve léptek ki a templom ajtaján, ahol Meghan milliónyi tekintet és kamera kereszttüzében próbált nem legurulni a hosszú lépcsősoron.

(kép: Getty)

Harry kezét, és a csokrot is egészen a nap végéig szorongatta, és akkor sem dobta a koszorús lányok közé. Azért maradt el az amerikai filmekből jól ismert jelenet, mikor is az összes női vendég halált megvető bátorsággal veti magát a menyasszonyi csokor után, remélve, hogy őket kísérik legközelebb oltárhoz, mert az uralkodói család csokrai sokkal magasztosabb helyen végzik.

Nem dobják el őket, hanem a Westminster Apátságban nyugvó ismeretlen katona sírjára helyezik azt. Bár Meghan és Harry nem ott esküdtek, a csokrot ők is elküldték, a haza iráni tisztelet jelképeként, hiszen most már ők Sussex hercege és hercegnője.

(kiemelt kép: Getty)



Címkék: