Zárjuk ki háztartásunkból a vegyszereket. Egészségünknek ártanak, pénztárcánkat terhelik, Földünket szennyezik. Kinek kellenek? A takarításnál nagyon egyszerű dolgunk van, erről már írtunk. Most jöjjön a tisztálkodás és szépségápolás. Hogyan mondjunk le a tusfürdőről, samponról, testápolóról, kéz- és arckrémről, parfümről, dezodorról, fogkrémről? Bár ezek nem mind vegyszerek (vagy napjainkban mégis?), én kizártam őket az életünkből. Hiszen mindegyik helyett van egyszerűbb, természetesebb, egészségesebb, olcsóbb megoldás.

Zöldebb leszel

Arról nem is beszélve, hogy innentől kezdve sokkal kevesebb műanyagflakont dobsz a kukába. Továbbá ezzel az apró lépéssel rengeteget teszel Földünkért, hiszen minden magunknak előállított termék talpalattnyival kevesebb eredeti élővilágától megfosztott területet jelent. Ha mindenki elfelejtené a bolti takarítószereket, tisztálkodószereket, mennyivel kevesebb nagyüzem szennyezné környezetünket. Lehet, valamivel több szódabikarbónára és növényi olajra lenne szükség, de mi ez a többihez képest? Különösen, ha vegyszerről van szó.

Minden magunknak előállított termékkel élőhelyeket mentünk meg. Fotó forrása: Pixabay

Tusfürdő, sampon helyett

Természetesen háziszappan. Így lesz mesterséges adalékoktól mentes tisztálkodó szerünk. Évekkel ezelőtt elhatároztam megtanulom a szappankészítés rejtelmeit. Sokkal többet nyertünk, mint gondoltam. Ma már csak saját szappannal tisztálkodunk és mosunk hajat. Vele takarítok, mosogatok. Nekünk valóban sampon helyett is bevált, az egész család ezt használja. Tény, hogy nem habzik úgy, mint a bolti sampon, de az eredmény számomra ugyanaz: szép, tiszta haj.  Takarításról, mosogatásról már írtam: egyszerűen megdörzsölöm a szivacsot szappannal, és jöhet a munka.

Háziszappan

A szappankészítés nem olyan nagy ördöngösség, de mindenképpen tapasztalt embertől tanuljuk meg, mert lúggal dolgozni veszélyes! A lúg akkor is súlyos sérüléseket okoz, ha külsőleg érintkezik a bőrrel. Ezért mielőtt nekilátunk a rendszeres szappankészítésnek otthon, azt tanácsolom, először egy szappankészítő műhelyen sajátítsuk el a tudást. A mi városunkban 5-10 ezer Ft között mozog az ára, de cserébe szappant is hazavihetünk, és csak pár óránkat veszi igénybe. Egy hosszú és drága tanfolyam azonban felesleges.

Miből készül a háziszappan? Növényi olajokból és /vagy állati zsírokból, nátrium-hidroxidból (nátronlúg) és folyadékból (víz, tea, tej, gyümölcs- és zöldséglé). Ha illatosítani szeretnénk, 100%  tisztaságú illóolajat használjunk. Illetve kigondolhatunk egyéb természetes adalékot a szappanunkba pl.: szárított növények porrá őrölve, méz, Holt-tengeri iszap, agyag, különböző magok (olívamag, szőlőmag őrlemény, amitől dörzsölős lesz), tojás. Rengeteg lehetőség van.

Levendulás háziszappan. Fotó forrása: Pixabay

Hogy milyen olajat vagy zsírt választunk, rajtunk múlik. Lássunk pár növényi olajat: pálmaolaj, kókuszolaj, olíva olaj, napraforgóolaj, kukoricacsíra olaj. Azonban sokan a régi hagyományokat követve az állati zsírokra esküsznek. Biztos vagyok benne, hogy vannak, akik a pálmaolajat zárják ki, hiszen ez az olcsón, könnyen előállítható olaj, az egyik okozója az esőerdők pusztításának. És még szállítani is kell, mert nem hazai. De mindez a kókuszolajról is elmondható. Épp ezért fontolgatom én is, hogy lassan ideje lenne visszatérni a disznózsírra.  Mint nagyanyáink idején.

Ha nincs időd szappankészítésre, lehet kapni háziszappant boltokban (bioboltokban biztosan) vagy lehet internetről rendelni. Így drágább lesz, nagyjából háromszorosa vagy négyszerese, mintha te készítenéd. Ebben az esetben ellenőrizzük az összetevőket, hogy színezéket, parfümöt, egyéb káros anyagokat ne tartalmazzon.

Vegyszermentes dezodor házilag

Nem vagyok híve a ma oly divatos illatatosításnak. Sőt, megmondom agyamra megy, hogy lassan nem kapni illatmentes WC-papírt, zsebkendőt, illatmentes intimbetétet. Lehet ez fog rávenni a moshatózásra? Ebből következik, hogy az öblítőket, légfrissítőket, WC-illatosítókat, parfümöket, dezodorokat teljesen kizártuk. Persze izzadni azért izzadunk, és ez nem túl kellemes, ha társaságban vagyunk. Azért még nem kell vegyszert vennünk. Mert itt vannak a házilag készíthető dezodorok természetes alapanyagokból. Szükséges hozzá kókuszolaj, shea vaj, szódabikarbóna, kukoricakeményítő és természetes illóolaj.

Természetes illóolajok parfüm helyett. Fotó forrása: Pixabay

Lássunk egy dezodorreceptet

Vegyünk egy rész kókuszolajat, melyet cseppfolyósra felmelegítünk, ha lehet vízgőzben (télen én csak felrakom a cserépkályha tetejére), hozzákeverünk egy rész szódabikarbónát és 1-2 csepp illóolajat. Ezt a masszát öntsd át egy lezárható üvegbe. Kész is a dezodor, ilyen egyszerű! Egyik összetevője sem ártalmas. Mikor kihűl, újra megszilárdul. Ujjaddal vidd fel a bőrödre. Vigyázat nagy melegben, ismét folyós lesz a dezodor. Nyáron hűtőben tárolnám.

Üvegben a házi dezodor. Kókuszolajból, szódabikarbónából. Fotó forrása: Pixabay

Ha sűrűbbet szeretnél a kókuszolaj helyett egy rész shea vajat használj. Ezt a masszát bolti stiftformába is átöntheted. Kísérletezz bátran: egy rész kókuszolaj, egy rész shea vaj, egy vagy két rész szódabikarbóna, ez is tökéletes lesz.

Dezodor kukoricakeményítőből

Nemcsak a szódabikarbóna, hanem a kukoricakeményítő is izzadásgátló tulajdonsággal rendelkezik. Ha szeretnéd kipróbálni, olvassz fel egy rész kókuszolajat, keverj bele egy rész szódabikarbónát, egy rész kukoricakeményítőt és 1-2 csepp illóolajat.

Izzadásgátló por

Üvegbe összekeverünk egy rész szódabikarbónát és négy rész kukoricakeményítőt (az adagot emelheted is), pár csepp illóolajat, így egy izzadásgátló port kapunk, mellyel bőrünk könnyebben szellőzik majd, mint a dezodorral. Én mindig ezt használom. Ujjamat kicsit bevizezem és úgy viszem fel a port a bőrömre.

A házi dezodor készítése ilyen egyszerű.

Parfüm helyett

Véleményem szerint a dezodor elég. De ha szerinted nem, akkor lehet magában a természetes illóolajat használni. Patikákban, drogériákban, interneten kaphatók. Fantasztikusak, igazi csodák és természetesek. Citrom, citromfű, levendula, narancsvirág, rózsa, kamilla, édesnarancs, geránium, borsmenta, ciprus, teafa,  stb. Választék van bőven. Bár drágának tűnhetnek, 10 ml 1000-2000 Ft körül mozog, némelyik még ennél is drágább, azonban 1 vagy 2 csepp elég belőlük. Parfümolajok is kaphatók, próbáljuk ki bátran. Olcsó, szintetikus illóolajokat azonban soha ne vegyünk.

Mától igazán elfelejthetjük a bolti tusfürdőt, sampont, dezodort, parfümöt! Hamarosan írok arról, mit használjunk, testápoló, kéz- és arckrém, fogkrém helyett, ha egészségesebben és zöldebben szeretnénk élni.

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: