Ülünk múltkor egy étteremben. Az étel finom, lágy zene szól, láthatóan minden vendég jól érzi magát, a felszolgálók kellemes pörgéssel végzik a munkájukat, még mosolyognak is. Remekül érezzük magunkat mi is a férjemmel, amikor hirtelen tanúi lettünk egy döbbenetes dolognak. A mellettünk lévő asztalnál ülők hazavinnék a megmaradt ételeket, amit készségesen segít a pincér is. A két féltányérnyi ételt ezért 6, azaz HAT(!!!) polisztirol (tudod, az a habszerű műanyag) dobozban hozza vissza a srác. Kedvem lett volna nyakoncsapni rákérdezni, komolyan mondom. Most akkor tényleg ételfajtánként csomagolták el, vagy mi? Külön a húst, a zöldséget, meg a díszítést, vagy mi történik itt???

Nos, ilyen jelenet a hazai Fenntartható Éttermek listáján szereplő vendéglátóhelyeken soha nem történhet. A Felelős Gasztrohős Alapítvány ugyanis szintén megelégelte az éttermek környezetre káros pazarló működését, ezért listát készített. De nem feketelistát, az olyan demotiváló. Remekbe szabott, feltételekhez kötött, megerősítő, pozitív listát azokról, akik tudatosan tesznek azért, hogy ökolábnyomuk jóval kisebb legyen, mint egy átlagos étteremnek, ahol például csak pálmaolajból kb. 1200kg(!) fogy évente.

Éppen ezért ők nem használnak pálmaolajat. Legalább két vegetáriánus főfogás szerepel az étlapjukon, és az alapanyagok minimum 30%-a hazai termesztésből-tenyésztésből származik, támogatva ezzel a hazai gazdákat és elutasítva a hosszú utaztatást. Sőt-sőt-sőt, nem használnak polisztirol dobozokat a maradékok elcsomagolására és legalább egy tisztítószerük környezetbarát besorolású.

A kritériumok. Nem is teljesíthetetlenek, igaz?

A legjobb az egészben mégis az, hogy a lista nyilvános és folyamatosan bővül. A jelenlegi 30 étterem pusztán azzal, hogy nem használ pálmaolajat, vagy azt tartalmazó alapanyagot, 72.000 négyzetméternyi esőerdőt óv meg a kivágástól, ami körülbelül a Gellért-hegy kétszerese. Szép, nem igaz?

Apró lépések is sokat segíthetnek a világon. Egy étterem első vega főételének bevezetése, az extrém káros vízkőoldó ecetre cserélése például, vagy az, ha olyan helyre ülsz be vacsorázni a családdal, ahol környezetkímélő(bb) módon is fogyaszthattok. Mielőtt indulnál, nézd meg a Gasztrohős Fenntartható Étterem Listáját ITT!

(Főkép: Pixabay: Free-Photos; grafikus ábra: Felelős Gasztrohős FB oldala)



Címkék: