Emlékeztek a februári mákvetésemre? Nos, ma már csak az emlékezeté. Az első napsugarakkal gyermekeim is feléledtek téli álmukból és hozták a formájukat. Persze, ahogy az lenni szokott, a nagyobbik (5 éves) volt most is a főkolompos. Ő ugyanis olyan kreatívan értelmezi a veteményest, hogy csak rácsodálkozni tudunk. Folyómedret ásott a bevetett mák-ágyás közepére, és sajnálkozott, hogy nem tudott bele vizet hozni, mert el van zárva a kerti csap. A veteményes egyik deszkáját pedig, amit útnak és ágyás kiegyenesítéshez is használok, betemette és rejtélyesen közölte: ez egy bűvésztrükk-domb. És az elföldelt autókat még nem is említettem. Nem mondom, hogy nem szidtam le, de lehet haragudni pár percnél tovább egy ilyen akció miatt arra a gyerekre, aki a kertben éli ki alkotóvágyát?

Kiss Gábor tájépítész, kerttervező és Gardenista kolléga, rá is fogta: „Ez a gyerek TÁJÉPÍTÉSZ lesz!” Eszembe is jutott, mennyi okom lehetne ezt gondolni a nagyobbik fiamról… Lássuk, a te picikéd is tájépítésznek készül-e?

Túl kreatív a saját veteményese

Itt az ideje, hogy leteszteld a gyereked, adj neki saját helyet a veteményesben! Bármit ültet és gondoz, rengeteget ad hozzá a jellemfejlődéséhez. Ha azonban megfejeli egy kis kreativitással, még tájépítész is lehet abból a csemetéből! Benedek fiam tavaly a saját veteményesébe vízesést és patakot is épített, amit időnként leöntött egy vödör vízzel. A répaféléket egymással párhuzamos, ferde és félkör alakban vetette el és téglákat hordott padnak egy facsemete köré, amit aztán beültetett ceruzababbal. Rém unalmasnak tűnt mellette az én részem az egyszerű sorokkal…

Szobát rendez be a kertben

Kétségtelen, hogy a gyerekek szeretnek saját kuckóban fészkelni egész nyáron a kertben. De ha kitalálja, hova, milyen pihenőhelyet szeretne és már hordja is a párnákat és plédeket a kertbe, meg árnyékolót készít faágak lehajlítgatásával és a csillárt is kihozta már a szobából, akkor nem vitás, tájépítész lesz a gyerek! Ne kapjunk ki rögtön mindent a kezéből, mert lehet, hogy csak a mai kerttervezési trendeket követi épp öntudatlanul. Irány az egyetem!

Zavarja a kupi a kertben

Ha a kicsi felhúzza magát azon, ha ledobod a garázskapu elé a lomokat, a virágágyás mellett hagytad a körfűrészt, a kerítés mellett meg hónapok óta ott áll a talicska és a fű szegélye girbe-gurbára sikerült, akkor nem biztos, hogy rendmániás diktátort nevelsz a családban, csak tájépítészt.

Utálja a tujákat

Egyfolytában kaszabolja a tujákat? A játékfűrésszel már két centit bevágott az egyik törzsébe hónapokig tartó áldozatos munkával? Már azon gondolkodsz, mi lehetne a tujasövény helyén? Nem-nem, nem agresszív őrült, csak tájépítész lesz a gyerekből.

Felszedi a térköveket a kertből

Több milliót költöttél a térkövezésre, a gyerek meg egyenként szedegeti ki őket a homokozó lapátjával és egy bottal? Két megoldás lehetséges: vívod tovább a szélmalom-harcot  a kerti misszióval rendelkező gyerekeddel, vagy gyorsan elkerítesz neki egy saját kertrészt, ahol kiélheti magát és közben kitöltitek a jelentkezési lapot a tájépítész karra…

(kép: maxpixel, saját)

 



Címkék: