Elpusztult Kenyában hét keskenyszájú orrszarvú abból a 14-ből, amelynek áttelepítését a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén kezdték meg a súlyosan veszélyeztetett faj megmentése érdekében.

A Tsavo East Nemzeti Parkba átköltöztetett orrszarvúak elpusztulását egy névtelenséget kérő vadvédelmi illetékes jelentette be pénteken Nairobiban. A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat előzetes vizsgálata szerint az állatok sómérgezésben pusztultak el a Tsavo East Nemzeti Parkban, miután ittak új lakóhelyük vízéből – közölte a kenyai vadvédelmi minisztérium, megerősítve a sajtóértesüléseket.

Az áttelepített állatok szállítás közben kiszáradhattak, új otthonukban túl sok és túl sós vizet ihattak, amitől még szomjasabbak lettek és még jobban kiszáradtak, ami egy végzetes ördögi kört képezett.

A minisztériumi közlemény szerint az áttelepítést felfüggesztették, az életben maradt állatoknak édesvizet adtak és megfigyelés alatt tartják őket. Nemzetközi és független szakértők bevonásával vizsgálat indul, és ha kiderül, hogy a vadvédelmi szolgálat munkatársai mulasztást követtek el, súlyos fegyelmivel kell számolniuk.

A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális kudarcnak nevezte a nagy hírveréssel végrehajtott áttelepítést. A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy vállalják a felelősséget.

Kép forrása: Wikipédia

 

A keskenyszájú orrszarvúak (Diceros bicornis) átköltöztetését azért hajtja végre a kenyai vadvédelmi szolgálat (KWS), hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítson a súlyosan veszélyeztetett állatok számára. Nyolc egyedet a kelet-afrikai ország fővárosa, Nairobi egyik nemzeti parkjából, további hatot pedig egy nakurui természetvédelmi területről szállítanak át az ország délkeleti részén elterülő Tsavo Nemzeti Park új orrszarvú-rezervátumába.

Az elmúlt években az orvvadászat egyre nagyobb méreteket ölt a fekete-afrikai régióban, ahol felfegyverzett bűnszervezetek ölik le az elefántokat az agyarukért és az orrszarvúkat a tülkükért. Az állatok testrészeit gyakran hajóval szállítják Ázsiába, ahol dísztárgyakat készítenek belőlük, vagy a hagyományos orvoslásban használják fel őket. “Jelenleg nem az állatok számának növelésére koncentrálunk, hanem olyan technológiák bevetésére, amelyekkel hatékonyan tudjuk kezelni a vadállományt a nemzeti parkokon kívül és belül egyaránt” – mondta az akciót bejelentve Najib Balala idegenforgalmi miniszter.

Májusban három keskenyszájú orrszarvút öltek meg

A kenyai orrszarvú-populációt 2017-ben 1258 egyed – 745 keskenyszájú orrszarvú, 510 déli szélesszájú orrszarvú és 3 északi szélesszájú orrszarvú – alkotta, míg az állatok száma az 1980-as években még a 400-at sem érte el. A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett, míg a szélesszájú orrszarvú mérsékelten fenyegetett faj. Májusban három keskenyszájú orrszarvút öltek meg a kenyai Meru Nemzeti Parkban.

A miniszter korábbi közlése szerint azért is csökkentik a keskenyszájú orrszarvúk számát a jelenleg 101 példánynak otthont adó Nairobi Nemzeti Parkban, mert a rezervátum nem bír ennyi állatot ellátni. A Hasadékvölgy tartománybeli Nakuru nemzeti parkban hetven orrszarvú maradt az átköltöztetést követően. “A Tsavo területe óriási, majdnem 19 ezer négyzetkilométer. A kialakított új rezervátum is hatalmas, ami azt jelenti, hogy apránként újabb és újabb orrszarvúkat fogunk átköltöztetni a területre” – mondta Najib Balala.

A kormány egyelőre nem reagált az áttelepítési katasztrófára.

 

Forrás: MTI

Kiemelt kép forrása: WikipédiaCímkék: