Dánia büszke lehet szélenergiájára, 2017-ben az energiatermelésük 43,4 százalékát ugyanis szélerőművek fedezték. Ezzel megdöntötték 2016-os saját rekordjukat, ami 42 százalék volt. Az ország kormánya azt reméli, ezek az adatok ösztönözni fognak más országokat is. “A szélenergia ára csak egyetlen irányba mozog, egyenesen lefelé” – idézte a Futurism című lap Lars Chr. Lilleholtot, Dánia energiaügyi miniszterét.

Dánia már egy ideje világelső a szélenergiai fejlesztések terén. 2017 márciusban például a 24 órán keresztül generált szélenergia teljes mértékben kiszolgálta az ország aznapi energiaigényeit. Ez az eredmény azt mutatja, hogy 2030-ra akár azt is elérhetik, hogy teljesen szénmentes legyen az ország.

Nem csak Dánia menő

Annak, hogy Dánia ilyen erős szélerőmű-építési programmal rendelkezik, annak is köszönhető, hogy a klímaváltozás miatt globálisan meg kell szüntetni a fosszilis energiahordozók felhasználását, de Dániának más érdekei is vannak ebben. A világ legnagyobb turbina gyártója, a Vestas Wind Systems A/S dán tulajdonú vállalat. Mindemellett a dán kormány hatáskörébe tartozik az Orsted A/S, ami nemzetközi szinten továbbra is a tengeri szélfarmok legnagyobb üzemeltetője.

Dánián kívül is vannak országok, amelyek remekül teljesítenek ezen a téren. A közelmúltban Nagy-Britannia jelentette be, hogy 2017-ben kétszer annyi energiát termelt a szélerőművek segítségével, mint a szénből, Németországban pedig a világ legnagyobb turbinája található.

Kiemelt fotó: Europress



Címkék: