A kezdetekkor jókora érdeklődés övezte azt a németországi Brandenburg tartomány déli részén lévő falut, amit árverésre bocsátottak december 9-én. Az Elba-Elster járásban lévő Alwine nevű település minimális licite 125 ezer euró (39 millió forint) volt, és telefonon keresztül még Indiából is kíváncsiskodtak, ám végül az árverés napján csak egyvalaki tett ajánlatot. Az egyetlen licitáló 140 ezer euróért (mintegy 43 millió forintért) szerezte meg a 16 négyzetkilométeres terület.

Mivel mi Szászországban, nem messze a híressé vált falutól élünk, felkerekedtünk, és elmentünk megnézni, pontosan milyen településről van szó.

Alwine Berlintől délre, kb. kétórányi autóútra található, és mindössze tucatnyi, főként nyugdíjas lakója van.

A területet erdő veszi körül, a házak egy része már romhalmaz, a többi erősen felújításra szorul.

A második világháború idején Alwine környékén gyakorlatozott a Hitlerjugend, és hadifogolytábor is működött.

1990-ig a lakók többsége egy közeli szénbrikettgyárban dolgozott, ám az újraegyesítés után a gyár bezárt, emiatt pedig sokan elköltöztek.

2000-ben egy testvérpár egy német márkáért megvásárolta a falut, ám minden igyekezetük ellenére ők sem tudták megállítani a hanyatlást.

A testvérpár egyik tagja nemrégiben meghalt, ezért lett újra meghirdetve a település, aminek kikiáltási ára 125 ezer euró volt.

Az egyetlen vevő szombat reggel faxon tett ajánlatot. Kilétéről nem sokat tudni, a névtelenséget kérte, de annyi bizonyos, hogy egy német állampolgárról van szó.

140 ezer euróért kilenc lakóépületet és a hozzájuk tartozó fészereket, garázsokat szerezte meg.

Hogy ezek után mi lesz a még ott élő bérlők sora, arról sajnos nincsen információnk.

Pillanatnyilag az egész környék roppant lehangolónak és kihaltnak tűnik, úgyhogy reméljük, az új tulajdonosnak sikerül a hanyatlást megállítani.



Címkék: