A természetes kert látványához a növények és a kialakítás mellett egyértelműen hozzátartozik az állatvilág is. Persze nem szarvascsordákat kell fürkészni a sufni mögött, bár van, akinek az is megadatik. Legtöbben viszont beérjük a rovarokkal, közülük is leginkább a méhek és a pillangók azok, amiket szívesen látunk a kertünkben.

Méhlegelőről nemrég volt szó, jöjjön most 10 olyan virág, amikkel garantált a “siker”, vagyis amikkel könnyen pillagókat és lepkéket csalogathatunk a kertbe.

Ezek a rovarok az illatos, színes virágokat kedvelik. Értelemszerűen a szín jelent számukra vonzerőt, hisz ahol szí van, ott nagy valószínűséggel nektár is van. Ezért minél nagyobb egy virág vagy a virágtömeg, annál vonzóbb célpont számukra. A nagy virágfoltokkal nagyobb sikert érhetünk el.

Mutatunk 10 virágot, amik a pillangók és lepkék számára nagy vonzerővel rendelkeznek, így ha betervezed őket a kertedbe, jó eséllyel láthatod majd vendégül ezeket a szép, szárnyas a rovarokat.

Cickafark

A közönséges cickafark kihagyhatatlan a természetes hangulatú kertekből. Magas száron augusztustól nyíló aranysárga virágai sokféle rovart vonzanak. Évről-évre nagyobb tővé fejlődik, ha csak egy kis növényt ültetsz, akkor a második-harmadik évtől lesz igazán szép, dús bokor, de megéri kivárni.

Díszhagymák

A díszhagymák most kezdenek virágozni, fajtátó függően a következő egy hónapban mind kivirágzik. Nagy, általában lila virággömbjük elég feltűnő, így nem csak a kert szép dísze tud lenni, de az egyre szaporodó lepkesereg is szívesen látogatja. A képen itt fenn a kínai snidling/kínai metélőhagyma virága látható egy káposztalepkével. Ez a hagymaféle amellett, hogy ugyanúgy ehető mint a hagyományos snidling, szeptemberben nyíló fehér virágaival a kert díszévé is válhat.

Őszirózsa

Az őszirózsa a nyár végének értékes virága, mivel ebben az időszakban a természetben viszonylag kevés növény virágzik. Ez egyébként minden nyár végé és kora ősszel virágzó évelőről és cserjéről elmondható, vagyis ha ilyeneket ültetsz, nagy szolgálatot teszel nem csak a pillangóknak, hanem minden nektárral táplálkozó rovarnak.

Kúpvirág

A kúpvirág is a nyár második felében díszít. Mint az eddig felsoroltak, ő is napos helyet kedvel, félárnyékban-árnyékban elsatnyul, és könnyen megtámadja a lisztharmat. Napos helyen és sokat öntözve viszont dús virágzásba kezd, aminek a pillangók nem tudnak ellenállni.

Kasvirág

A kasvirágból érdemes sokat ülteti, mivel egy növényből, egy tőből viszonylag kevés, 3-4 virág fejlődik csak egy szezonban. Létezik narancssárga, citromsárga és fehér változata is.

Levendula

A levendula megannyi tulajdonsága mellett pillangócsalogatásra is alkalmas. AZ első virágzási turnus után – ami általában májusban van – ha visszavágod, jó eséllyel  szeptemberben újra virágozni fog. Itt a képen hamvas cipruskával kombinálva remekül kiegészítik egymást – a kék virágtengernél már csak a sárga-kék virágtenger lehet vonzóbb a lepkéknek.

Lángvirág

Ha nagy virágtömeget akarsz a nyári kerted látványába, és még a pillangóknak is kedvezi akarsz, akkor a bugás lángvirágot semmiképp ne hagyd ki. Ugyanaz jellemző rá, mint a púpvirágra. Teljesen napos helyet kedvel, félárnyékban és árnyékban nem lesz szép, és a gombák is könnyen megtámadják. Emellett a kötött, agyagos talajt sem szereti, és a pangó vizet sem. Kombináld a kék-lila-fehér-rózsaszín színváltozatokat, és a hatás nem marad el!

Nyáriorgona

A cserjék közül az egyik leginkább pillangóbarát növény a nyári orgona. Ugyanúgy az augusztusi-szeptemberi virágban szegény időszakban nyílik, mint az itt felsorolt növények többsége, így nem is csoda, hogy a pillangók kedvelik, hisz kevés más dolog virágzik ilyenkor. Ha új növényként ülteted a kertedbe, számolj vele, hogy elég agy és széles cserje lesz. Virágokat csak az új hajtásokon fejleszt, ezért metszeni vagy kora tavasszal érdemes, mielőtt még nem indult növekedések, vagy csak elvirágzás után, októberben.

Hortenzia

A hortenziák a félárnyékos kertek ideális cserjéi, amik szintén hatalmas virágtömegüknek köszönhetően ideálisak a lepkék vonzására. A fehér virágú bugás hortenzia szokatlan, csúcsos virágfürtjével alapvetően különleges látványa a kertnek.

Rózsa

A rózsák erőteljes illatuk és nagy virágtömegük miatt kedveltek a rovarok körében, ez alól a pillangók sem kivételek. A tea-, futó- és parkrózsák is jók, lényeg, hogy napos helyre kerüljenek, akkor virágoznak szépen.



Címkék: