Van az úgy, hogy nem akarod látni őket akkor sem, ha jóban vagytok. Például jófej a családfő, csak mindig pucéran kertészkedik, vagy nagyon rendetlen, esetleg tákolt ólakban tartja a kerítésed mellett az állatokat. És akkor ott a másik oldal: az is lehet, te akarsz egyszer félmeztelenül lebarnulni a kertedben vagy kerti partit tartani úgy, hogy nem kell őket is bevonni udvariasságból. Néha jó elbújni a világ elől.

Erre már évezredek óta feltalálták persze a kerítést, meg kőfalat, sőt kiváló sövényeket is telepíthetsz, de megeshet, hogy másra van szükség. Mondjuk nagyon olcsó megoldást kell találni, esetleg megelégszel azzal, ha csak nyáron van takarás. Erre kiváló megoldás az, ha futó egynyári növényekkel borítod be a kerítést.

Előhajtatva, palántaként még sosem láttam egyiket sem (neked persze lehet szerencséd), ezért célszerű a virágmagok között keresgélni egész májusban a nagy barkácsáruházakban, gazda- és háztartási boltokban. Én az utóbbi kettőben találtam jó választékot, de a netes csoportokban még nagyobb az esély!

Elültetni poharakban, ládákban is lehet őket, de a májusi meleg miatt én egyből a kerítés melletti talajt ajánlom.

Komplett zöld fal, itt nincs átlátás

Először is, vizsgáljuk meg a kerítésünket. Ahhoz, hogy könnyedén fussanak ezek a növények, hálós, rácsos szerkezetre van szükség, a függőleges léckerítés sajnos zsákutca. Egyik évben megpróbáltam, de nem az igazi, mert átcsavarodik rajta a növény, és nem nagyon megy át a következő lécre.

A földet lazítsuk fel, gyommentesítsük. Ha szükséges, javítsuk fel egy kis virágfölddel a területet. Fészekbe vetéssel ültessük el a magokat, egy fészekbe több magot vessünk, majd ha betemettük, ügyeljünk rá, hogy fészek alakú legyen, ahol megül a víz, mert a csírázás, kihajtás idején nedvesnek kell lennie a földnek. A friss hajtásokat örömmel eszik meg a csigák, ezért gondoskodjunk róluk, ahogy a folyamatos tápoldatozásról is, mert most fontos, hogy erős, lombos, virágos legyen a növényünk.

Hajnalka                           

Már írtam róla korábban, de ebből az ajánlóból sem maradhat ki. Remekül bevált, szuper növény és igazán nagy takarást biztosít, ha jól el van látva tápanyaggal.

Díszbab

Ezt az egyik szomszéd utcában lakó futtat mindig a kerítésére és nem lehet nem csodálni folyamatosan. Lehet kapni rózsaszín, lilás és piros színekben pompázót. A jó hír az, hogy a 3 méter hosszan is fel- illetve elfutó díszbabok nagyon hosszan, egészen őszig virágoznak és például a piros virágú tűzbab termése még ehető is. Mind remekül termeszthető dézsában is egy teraszon például, ha van támrendszere. Az átlagos futóbabok is kiválóak erre, de a termés után azokon már kevés és jelentéktelen küllemű virágok lesznek csak, azonban a zöld megmarad sokáig.

Sarkantyúka

Csodásan fut a kerítésre úgy maximum 120-140 cm magasságig, de ha nincs mibe felfelé kapaszkodnia, afféle talajtakaróként elfut a földön is és virágzik. A virága ehető, fura, borsos ízű, szépen mutat a tányéron. Ha paradicsom és krumpli közelébe ültetjük, akkor néhány bogár elriasztását is elintézi, bár sajnos a fekete levéltetvek őrülten szeretik akkor is, ha a biokertészkedős gyakorlat szerint más tetvek messze elkerülik. De ez az apróság ne riasszon el, csodás kis növény és védekezni is lehet, ha megjelennének a miniszörnyek.

A sarkantyúka remekül mutat a kerítésen

Szagosbükköny

Nagyon bájos, színes pillangós virágú futtatható növény (lásd a főképet!), bár nem virágzik, csak egy hónapig június környékén. Igazi parasztkerti hangulatot és finom illatot áraszt magából, ezért igazán szerencsés, aki előrelátó volt kora tavasszal. Vetésre a március, április a legjobb számára, ezért ma már legfeljebb megtervezni lehet a következő évre. Vízigényes növény, ezért inkább a félárnyékos helyekre ajánlott. Emellett fontos információ, hogy 1,5 méternél magasabbra vagy messzebbre nem fog menni.

Szárnyas feketeszem

Szép, kontrasztos növény sötét leveleivel és erős citromsárga virágaival, amelyek közepén virít egy-egy fekete szem. Ezt májusban lehet vetni, vagy aki már korábban gondolt rá, a mára palántává cseperedett növényeit ki ültetheti szabad földbe, vagy egy nagyobb cserépbe, ugyanis ott is jól érzi magát a maximum 1-1,5 méter magasra növő növény. Virágzása július végétől októberig jellemző.

A szárnyas feketeszem felkúszik a kőfalon is

Már itt tartasz az olvasásban és azon töprengsz, te mit csinálhatnál a kerítéseddel, amire nem tud futni semmi? CSEMEGEKUKORICA, ez lesz a tuti! Tápanyagdús földben szép sűrű és bő két méter magas is lehet. Sok sikert a takaráshoz!

(Főkép: Floret Flowers, Pixabay, wikimedia , plantsrescue.com)



Címkék: