Az internet csodálatos dolog, hiszen minden kérdésünkre választ ad, márpedig a magamfajta kényszeres válaszkereső  kérdésekkel bőven el van látva. Így volt ez azon a napos hétfőn is, amikor a lenti kép szembejött. Egy facebook csoportban találkoztam vele és végül meghatározta az egész napomat.

Lívia a következő kísérőszöveggel osztotta meg:

“Balatonon a kertben a földön talált kb. 20 centi átmérőjű valamicsoda, ami a kőműveskanálban szétvágás után így néz ki. A golflabda méretű fehér “tojásból” három darab volt ebben a méhlepény szerű izében. Valakinek valami konkrét ötlete van hogy mi a bánat lehet ez, vagy Földönkívüli megszállásra készülhetünk?”

Visszajártam a kommenteket olvasni, mert a tapasztalat az, hogy elég hamar előkerül valaki, aki pontosan tudja, mi ez. Ötlet most is volt, de közös irány sem, nem hogy megfejtés: a kommentelők egy része állati, egy másik része növényi, sőt egy része ezek vegyes halmazállapotának tippelte ezt a furcsa komplexumot. Fogalmunk sem volt, mi lehet ez. És ezt nehezen viseltem.

Facebook

Érhálózat lenne a vörös színűben? Kidobott belsőség, daganatokkal? Ufó? Gyomor??? Béka? Nem sokáig bírtam válasz nélkül, miközben a gyerekemért mentem, vittem különórára, bevásároltam és hazahoztam, elkértem a képet és megosztottam a saját oldalamon, ahol egy régi ismerős elindított a megoldáshoz vezető boldog úton.

Szömörcsög? Altrifla?

Rákerestem, hogy ezzel mit is akar mondani és kiderült, hogy ezek gomba fajták. Tehát ez egy gomba lenne? Vagy inkább kettő? Tanácsára megosztottam egy 14 ezer tagot számláló Gombhatározós csoportban, ahol hamar jött a megfejtés:

HOMOKI SZÖMÖRCSÖG!

Ráadásul nem is akármilyen példány, azzal hogy három tojás volt a lila burokban, igazi ritkaságnak számít gombához értő körökben is.

A homoki szömörcsög (Phallus hadriani) boszorkánytojásnak nevezett fehér gumói a talajban kezdenek fejlődni. 2–5 cm átmérőjű, kezdetben fehéres, de levegő hatására hamar rózsás, lilás színű lesz, alján gyökérszerű micéliumistráng található. Puha, kocsonyás állagú. A gomba termőteste a tojásban összepréselve található. Ez a termőtest a burok felrepedése után néhány óra alatt kiemelkedik. Júniustól októberig, erdőkön kívül, szántókon, kertekben, szőlőkben, gyepekben, homokos talajon találkozhatunk ezzel a fogyasztásra nem igazán alkalmas fajtával, és hazánkban nem is ritka. (via Sóstói gombák)

Végül mindenki megnyugodhatott, senki nem támadja meg az arcunkat egy éjszaka, egyszerűen annyi történt, hogy a természet megint csudálatos volt egy átlagos hétfő délelőtt.

Kiemelt kép: facebook



Címkék: