A válasz sajnos egyértelmű: igen. A guaimaro, maya nut, vagy breadnut, magyarul kenyérdiófa (Brosimum alicastrumnem véletlenül szerepel a magyar wikipédián az Ínségeledel szócikk növényei között. Ezt a növényt még a maják termesztették, Közép-Amerikában egy olcsó, könnyen hozzáférhető alapanyagnak számít, rendkívül tápláló gyümölcsének és magjának sok ember köszönheti az életét. Mostanra viszont a kipusztulás fenyegeti, ezen próbál most változtatni egy mozgalom, ami a fa szaporításában igyekszik segíteni.

Ha a kenyérdiófa egy nagyon szívós, könnyen alkalmazkodó, aszálynak is ellenálló növény, akkor miért tűnik el lassan a Föld színéről? Mert az emberekkel már ő sem bírt. Az erdőirtások tönkretették a vadon növő fákat, amik évszázadokon keresztül az állatokat és embereket táplálták. Most egy civil szervezet, az Envol Vert az idővel versenyez, hogy megmentse a kipusztulástól.  Daisy Tarrier, a szervezet igazgatója szerint “a guaimaro egy mágikus fa”, hiszen egyetlen példány évente akár 75 kilónyi, nyersen is fogyasztható gyümölcsöt képes teremni, a magok pedig lisztté őrölhetőek. Egy ilyen gyümölcs annyi fehérjét tartalmaz, mint a tej, négyszer több benne a kálium, mint a banánban, vastartalma mint a spenóté, magnéziumból pedig négyszer annyit tartalmaz, mint a bab.

Most a civil szervezet Kolumbia szegény vidékeinek lakóit segíti abban, hogy neveljenek facsemetéket, ezzel megakadályozva ennek a remek növénynek a végleges kipusztulását.

Kiemelt kép: inhabitat.com



Címkék: