Mit evett a csirke, amit megeszel?

Ha boltban vásárolt nagyüzemi csirkehúst eszünk, (de igaz ez bármilyen hústermékre) az bizony kevés természetes élelmet látott, annál több mesterségeset, továbbá szintetikus növekedésfokozót, hormonokat, géntechnológiával módosított anyagot és antibiotikumot (kivéve, ha biohúst veszünk). Nem hangzik túl jól igaz? Arról már nem is beszélve, hogy valószínűleg embertelen, lélektelen körülmények között élt és halt meg szegény állat, lehet napfényt sosem látott, lába talajjal sosem érintkezett, egy kedves szót sem kapott.

Milyen élet így az élet? Ellenségemnek sem kívánnám. És, ha már meghalt szegény pára, milyen hús az ilyen hús? Az emberek többsége ezt eszi. Mi pár éve elhatároztuk, nem támogatjuk ezt a fajta állattartást, ha húst eszünk az csak saját csirkehús, vagy olyan marha húsa, akik tőlünk nem messze egy családi birtokon nőnek, nevelkednek, ismerik a legelőt és szépen élnek, míg meg nem halnak. Nagyon kevés disznóhúst még veszünk, az sajnos átlagos bolti. Idén ezen is változtatunk. Ha építenél csirkeólat.

Egy adat, amin érdemes elgondolkodni

Egy kiscsibe természetes körülmények között 6 vagy inkább 9 hónap alatt nő fel. Ezzel szemben nagyüzemi körülmények között 39 nap alatt vágásérett lesz. Tehát ötszörösen, sőt kilencszeresen felgyorsítják a növekedését. Vajon hogyan? Növekedésfokozóval és mesterséges körülményekkel, ami azt jelenti, szinte egész nap világítanak neki, hogy mindig csak egyen, alig aludjon. Gondoljuk el, milyen stresszes lehet az életük, ha szinte alig pihennek.  Vajon jó nekünk, ha ilyen húst eszünk? Vásárlásunkkal támogassuk ezt a rendszert?

Az vagy, amit megeszel –tartja a mondás.

Ma azonban olyan furcsa világban élünk, hogy azt sem tudjuk már mit eszünk. Szólásokkal, mondásokkal sem foglalkozunk, pedig olyan ősi ismereteket, bölcsességeket tartalmaznak, melyeket jó lenne tudnunk és betartanunk, hogy teljesebb, boldogabb, értékesebb, egészségesebb életet éljünk.

A tyúkkérdést, azért is szeretem, mert rengeteg fontos dologra rávilágít.

Két előző cikkemben reklámoztam már a tyúktartást. Akinek kertje van és teheti, bátran vágjon bele, mert nagyszerű. Ha saját csirkéd lesz, lesz biotojásod és biohúsod, ezáltal egészségesebb és boldogabb leszel. Lássuk, mivel etessük tyúkjainkat!

Mit esznek a tyúkok? Szemestakarmányt

Zárjuk ki a tápot (indító, nevelő, befejező és tojótáp), részesítsük előnyben a természetes élelmet. Így etetéskor a legjobb, ha búzát, árpát, kukoricát, napraforgót, borsót keverünk össze nekik. Ez a keverék azért nagyszerű, mert van közte gabonamag, olajos mag és hüvelyes is. Tehát változatos.

Ha még változatosabbak akarunk lenni, kaphatnak egyéb gabonamagvat: zabot, kölest, rizst, tritikálét, cirkot. A napraforgón kívül más olajos magvat: repcét, lent, kendermagot. Hüvelyes magvak közül szójabab, lencse, lóbab, bükköny is számításba jöhet. Mindig annyit adjunk, amennyi aznap elfogy, mert azt ottmaradt ételre jöhetnek nem kívánt látogatók: egerek, patkányok. Egy tyúk naponta 10-15 dkg szemestakarmányt eszik.

Sosem gondolnád, de egészen fantasztikus érzés lesz nap mint nap szemestakarmánnyal találkoznod és dolgoznod. Arról már nem is beszélve, ha gyerekeid vagy unokáid vannak, ők is láthatják, megtanulhatják mi a búza és árpa között a különbség. Mit eszik a csirke? Hogyan lesz a tojás?

Szemes mellé zöldtakarmány

A szemes takarmány mellett nagyon fontos a zöld. A legjobb lenne egy olyan hatalmas tyúkudvar, ahol mindig zöld gyepen szaladgálhatnak a csirkék, elszórtan cserjék, bokorfák, fák nőnek árnyékot adva, sőt ültethetnénk kimondottan nekik való fákat, bogyós cserjéket. Azonban ekkora hely biztosan nem áll rendelkezésre. Azért sem, mert elkerülhetetlen, hogy nagy tyúkrajongók leszünk, ami azt jelenti, többet tartunk, mint amennyire a tyúkudvart terveztük. Tehát a tyúkudvar így is, úgyis kopár lesz. Marad a zöldtakarmány bedobálása.

Mi minden nap annyi zöldet szedünk a kertben, amennyit csak tudunk. Telkünk igazi vadregényes vadonkert, amiben minden nő. Tyúkjaink kapnak meg mindent, amit kigyomláltunk a virágok és zöldségek közül, illetve az egész kertben nem kell füvet nyírni, mert kézzel szedjük mindenhonnan. Ez napi 10-15 perc munkát jelent. Hamar bele lehet jönni, természetesen nem gyökerestül tépjük ki a füvet, sőt a gyomokat sem, azért hogy minél hamarabb újra nőjenek a tyúkjainknak. Gondoltad volna, hogy úgy gyomlálsz majd, hogy azon drukkolsz, minél hamarabb újranőjön?  Eljött az ideje, hogy gyomjainkra is más szemmel tekintsünk.

Környezetbarát fűnyírás

Egyszer nyáron épp végeztem a fűszedéssel, mikor három éves kisfiam odajött mellém, és megkérdezte: „Anya ki nyírta le itt a füvet? Nagyon szép lett.” Megöleltem, és mondtam: „Édesanya volt, itt a fűnyíróm. Nem hangos igaz?” És megmutattam neki a két kezem. Természetesen nem pázsitunk van, hanem igazi strapabíró gyepünk, amit teljesen a természetre bízunk, nem gyomláljuk, nem vetjük felül, nem locsoljuk. Ebből következik, hogy nem féltjük a tyúkoktól sem. Gyepünk néhol füves, néhol gyomos-vadnövényes. A tyúkoknak ez a legjobb, mert sokkal változatosabb az étrendjük. Továbbá a kétszikű növények jobbak számukra, mint az egyszikűek. Ezért külön örülünk, hogy nő gyepünkben tyúkhúr, szőrös disznóparéj, fehér libatop, kerekrepkény. És most jön a lényeg.

Antibiotikum helyett gyógynövény

Nő gyepünkben lándzsás és nagy útifű, gyermekláncfű, fehér árvacsalán, fekete nadálytő, közönséges galaj, ragadós galaj, madársóska, közönséges cickafark, csalán. Ez mind gyógynövény! Gondold el, milyen egészséges mindez a tyúkoknak és nekünk a tojásukon és húsukon keresztül.

Csak egy vagy két növény van, amit nem esznek meg pl. a madárkeserűfű. Milyen találó a neve, igaz? Továbbá mérgező növényeket ne adjunk nekik.

A tyúkok sok zöldet fogyasztanak minden nap, ha kapnak. Természetesen vegyszermentes legyen, és csak annyit adjunk, amennyit megesznek.

Állati eredetű táplálék

Szükségük van még állati eredetű táplálékra, amit kapirgálással szereznek meg, giliszták, rovarok, kukacok, férgek, csigák stb. formájában, ezért jó, ha időnként szabadon járhatnak a kertben pár órára. Továbbá ezért nem kell csodálkozni, ha szabadon járva rátalálnak a kutyáknak szánt húsra, és megeszik, vagy kidobod a cicának az egeret, és a tyúk rohan el vele. Bizony, akár egerészhet is új háziállatunk. Emellett kaphatnak tejet, tojást, túrót, savót, hallisztet. Gyűjthetünk nekik cserebogarat, melyet leszárítva egész évben fogyaszthatnak. Tyúkjainké lehet minden konyhai maradék.

Gyökér- és gumós takarmány

Télen jól jön nekik a gyökér- és gumós takarmány. A burgonyát főzve adjuk, nyersen ne etessük. Csicsóka, murokrépa, hagyma, mind mehet nekik.

Mész

A mész pótlása fontos a tojásképzés miatt. Mi ezt úgy oldjuk meg, hogy a tojáshéjakat és a kertben talált csigaházakat mozsárban összetörve, főtt rizshez keverve odaadjuk nekik. Ásványi anyagok közül még a só fontos, egy kevésre ebből is szükségük van.

Tojótáp

Sokan a fent leírt természetes táplálékkal etetik baromfijukat, de tojótápot is adnak mellé, hogy több tojásuk legyen. Ekkor azonban már nem mondhatjuk, hogy tojásunk és húsunk bio. Ezért mi mindenféle tápot kizárunk. Három gyerekes anyukaként mondom, hogy ha minket folyamatosan szülni és szülni kényszerítenének, a szervezetünk teljesen kimerülne, legyengülne, és mindenféle betegségek jelentkeznének. A tyúkjainkkal ugyanez a helyzet. Biztos vagyok benne, hogy élettartalmuk is megrövidül, ha állandóan tojniuk kell. Bízzuk a tojás mennyiségét a természetre, hagyjuk őket megpihenni. Így akár 4-5 évig tojhatnak. Nagyüzemben a tojótáppal etetett tyúkokat minden évben lecserélik.

Végezetül térjünk vissza cikkem elejére. Azok vagyunk, amit megeszünk. Ezt mindig tartsuk észben. Vegyük számba, hogy amit eszünk, hol és hogyan készült, mennyi természetes élelmet látott, ha zöldség, akkor mennyi vegyszert, mennyire áll közel a természeteshez? Vagy inkább már csak vegyipari termék? Igenis választhatunk biozöldséget, biotojást, biohúst. Lehet drágább, de egészségesebb, táplálóbb, ízletesebb.  Egészségünkön keresztül mindenképpen visszatérül a bioélelmiszer ára.

Tyúktartással kapcsolatban maradt pár megválaszolatlan kérdésünk. Milyen tyúkfajták vannak? Milyen tyúkokat szerezzünk be? Mik a szabadon engedés szabályai? Lehetnek betegek a tyúkok? Mi lesz, ha jön a róka vagy más ragadozó? Hogyan lesznek kiscsibéink? Hogyan neveljük fel őket? Következő cikkemben ezekre válaszolok.



Címkék: