Anyám a Bakonyban nőtt fel, ahol a családi élet átlagos része volt, hogy egy-egy eső után mindegyik gyerek ment a papával gombászni. Hamar megtanulták, melyik gombát kell keresni: vargányát és nagy őzlábgombát, amiből csodás pörkölteket, rántottakat, leveseket főzött a nagyanyám. A mi asztalunkra is sokszor került gomba gyerekkoromban, el sem tudom nélkülük képzelni az életet.

Csakhogy a gomba ára igen borsos (időben és pénzben is mérve), ha nem csiperkét akarunk enni, amíg csak élünk. Bár egész évben találhatók gombák az erdőkben, mégis az ősz számít igazi csúcsszezonnak. Ugyanakkor mifelénk két hónapja nem esett eső és a következő hetekre is szárazságot mondtak. Gombászó terveink lassan törlődnek a naptárból…

Már úgy vágyom rád, töltött gomba! (Kép: wikimedia)

Erre lehet például megoldás az, ha otthon termesztjük őket, noha csak néhány félét lehet házi körülmények között. Persze ezzel sok időt is spórolunk: nem kell például órákat bóklászni az erdőben, hogy utána piacra vigyük beazonosíttatni és akkor a főzésre még nem is került sor. Kacérkodom nagyon a gondolattal, ezért utána néztem már ennek-annak sőt, jártam a Kiskert Piac egyik „otthon laskázó” workshopján is, hogy többet tudjak meg a dologról. Izgalmas időszak elé nézünk, annyi szent!

A doboz

A legsűrűbben előforduló gombaféle a zöldségeseknél a csiperke. Sokan termesztik és jó áron elérhető egész évben a francia nemesítésű sampinyon (champignon; csiperke). Az íze viszonylag semleges, és ha termesztünk belőle otthon, a sikerélmény miatt biztosan olyan családtagok is megkóstolják, akik egyébként nem tennék. A gombatermesztő dobozok többségében is csiperke gombafonalak vannak. Megvásárlásuk után 11-20 fokon, párás helyen gondozva biztos sikert, azaz gombát terem 30-40 napon belül, a gombajo.hu oldal leírása szerint is. Ezekkel találkozhatunk a nagyobb barkácsáruházakban éppúgy, mint a Tescóban vagy webshopokban, úgyhogy nyugodtan vegyünk egyet, hiszen használati utasítással gyerekjáték az egész. Úgy 900-2000 forint körül mozog az áruk és kb másfél kg gomba várható egy 4,5kg-os dobozból. A letermett doboz tartalmát, a táptalajt pedig ne a szemétbe dobjuk, kiszárítás után mehet talajt javítani. A fehér és barna csiperkén kívül kerti laskagombát találtam még termődobozban hasonló áron.

Dobozban a cucc, már csak növeszteni kell otthon a gombát. (Kép: gombajo.hu)

A termőzsák

Mindig van, aki csak nagyobb mennyiségben utazik, nekik való a beoltott termőzsák, amit neten könnyedén rendelhetünk jó néhány helyről. Itt is főleg a csiperke és a laska a sláger, de nem kell „egzotikusabbat” keresni, ezeket tényleg könnyedén megtermelheti otthon bárki különösebb hozzáértés nélkül. Úgy 13-16kg-os műanyag zsákok ezek, tele általában faforgáccsal, szalmafélékkel, akár kukoricacsutkával vagy szárral, kevés tyúk vagy lótrágyával és persze a gombaspórákkal/fonalakkal vegyítve. Ezek a zsákok 3-12 héten belül több hullámban hozzák a termést a 11-21 fok közötti hőmérsékleten, árnyékban vagy szűrt fény mellett, nagyjából 3-5kg terméssel lehet számolni a gombatanya.hu oldal szakértői szerint. A letermett zsákok tartalmát szárítás után talajjavításra használhatjuk. Sajna itt mondjuk a műanyag zsák elkerülhetetlen szemét, ami nálam például kizárja a vásárlást.

Lássuk be, elég földönkívüli látvány, de egy pár zsák talán jól jönne a családnak… (Kép: pleurotus.hu)

Beoltott farönkök a kertben

Zseniális fordulat az életben, amikor ehető gombák költöznek a kertünkbe. Amint ennél is árnyékosabb lesz a mienk, feltétlenül teszek erre is próbát. A laskagomba.hu oldal szerint erre a legalkalmasabb fák az almatermésűek és a dió, bár a fenyőkön és akácon kívül szinte minden fán teremhet laskagomba például. Többféle oltástechnika létezik, amelyekkel 3-5 évig is termő marad a rönkünk és az oltás után alig néhány hónap múlva szüretelhetünk is róla. Imádom az ötletet! Október 27-én tervezek részt venni egy rönkoltó workshopon Budapesten, ahol megtanuljunk e módszer minden csínját-bínját, amiről mindenképp beszámolok nektek is. Addig is készüljetek, ültessetek ti is minél több árnyékot adó fát, később még nagy szükség lesz rá a klímaváltozás miatt is!

Ha te oltod be, biztosan olyan gomba terem majd a kertben, amilyet akarsz (Kép: pixabay.com)

Városi lehetőségek – kávézacc tornacipőben

Nos igen. Amikor néhány hónapja részt vettem egy remek, otthoni laskagombatermesztő-workshopon, szemem-szám tátva maradt a városi gombatermesztési lehetőségek tárházán. Hódi Csilla, a műhely -egy osztrák városi gombafarmot is megjárt- vezetője még egy kávézaccal teli tornacsukában is képes volt laskát termeszteni otthon, amihez megkaptuk mi is a kellő muníciót, sőt kezdőcsomagot is hozott a résztvevőknek. De míg ő városi gombatermesztő közösségi pincékről álmodik a kávézóláncok bevonásával, én kávé- és gombafüggő szüleimnek ajánlgatom a módszert. Az összegyűjtött (nem penészes!) kávézaccot sütőben fertőtleníted, gomba oltóanyagot vásárolsz, nejlonzacsiba dugod és vársz pár hetet. A szobahőmérséklettel úgy, ahogy barátságban álló laskagomba hamarosan ki fog belőle nőni, te pedig teheted a rántottád alá anélkül, hogy kimozdultál volna, miközben ultrarecycling projektet viszel otthon. Mi ez, ha nem menőség a javából?

Az ötlet már másnak is eszébe jutott a világban: termesszünk otthon gombát! (kép: grocycle.com)

(Főkép: pexels)



Címkék: