Aki csak szárított állapotban, levesben, vagy egyéb kínai ételben találkozik a fafülgombával, el sem tudja képzelni, hogy micsoda szépség lehet egy ilyen gomba, mielőtt leszedik. Azok az összeszottyadt, apróra vágott kis barna darabkák fénykorukban a fák fatörzsén kagylózó csodálatos fülkagylók voltak.

A júdásfülgomba, júdásfülegomba, fafülgomba, népies nevein fagomba vagy fülgomba nálunk is gyakori, főként kora tavasztól késő őszig, lombos fák (elsősorban fekete bodza, bükk és tölgy) elhalt ágain találhatunk belőlük. A fülkagyló formájú, barna színű gombának nincs különösebb íze, kínában növő testvére mégis a kínai konyha egyik legfontosabb alapanyaga. A júdáfülgomba elnevezés pedig Júdás halálának történetéből ered: miután elárulta Jézust, Júdás egy bodzafára akasztotta fel magát, a júdásfülgomba pedig Júdás visszatért szellemét jelképezi.

Forrás: flickr.com

Forrás: flickr.com

Forrás: flickr.com

Forrás: flickr.com

Forrás: flickr.com

Ha a legközelebbi erdőjárásunk közben fafülgombára lelnénk, azért azt ne feledjük: bármilyen gombát is szedünk, fogyasztás előtt mindenképp vigyük el bevizsgáltatni egy ellenőrhöz!

Kiemelt kép: facebook.com/Avantgardens.org



Címkék: