Aki csak szárított állapotban, levesben, vagy egyéb kínai ételben találkozik a fafülgombával, el sem tudja képzelni, hogy micsoda szépség lehet egy ilyen gomba, mielőtt leszedik. Azok az összeszottyadt, apróra vágott kis barna darabkák fénykorukban a fák fatörzsén kagylózó csodálatos fülkagylók voltak.
A júdásfülgomba, júdásfülegomba, fafülgomba, népies nevein fagomba vagy fülgomba nálunk is gyakori, főként kora tavasztól késő őszig, lombos fák (elsősorban fekete bodza, bükk és tölgy) elhalt ágain találhatunk belőlük. A fülkagyló formájú, barna színű gombának nincs különösebb íze, kínában növő testvére mégis a kínai konyha egyik legfontosabb alapanyaga. A júdáfülgomba elnevezés pedig Júdás halálának történetéből ered: miután elárulta Jézust, Júdás egy bodzafára akasztotta fel magát, a júdásfülgomba pedig Júdás visszatért szellemét jelképezi.
![](https://gardenista.hu/uploads/2018/04/27487800408_da5c8c5c81_k-1024x683.jpg)
Forrás: flickr.com
![](https://gardenista.hu/uploads/2018/04/28017244519_e6caa5b277_k-1024x683.jpg)
Forrás: flickr.com
![](https://gardenista.hu/uploads/2018/04/39759820802_ac8d53c4de_k-1024x683.jpg)
Forrás: flickr.com
![](https://gardenista.hu/uploads/2018/04/34881389153_e29180f810_k-1024x683.jpg)
Forrás: flickr.com
![](https://gardenista.hu/uploads/2018/04/4276327068_d08c0333e8_b-1024x682.jpg)
Forrás: flickr.com
Ha a legközelebbi erdőjárásunk közben fafülgombára lelnénk, azért azt ne feledjük: bármilyen gombát is szedünk, fogyasztás előtt mindenképp vigyük el bevizsgáltatni egy ellenőrhöz!
Kiemelt kép: facebook.com/Avantgardens.org