Te sem hallottál még róla? A szép nevű növényt a búza (triticum) és a rozs (secale) keresztezéséből hozták létre még a 19. század végén- 20. század közepén, eredetileg Svédországban és Skóciában kezdték termeszteni, írja róla a Wikipédia, meg azt is, hogy minősége a búzához hasonló, csakhogy ezt takarmányozási célra használják. Szára a rozshoz hasonlóan magas, kalásza hosszú, oldalról nézve a rozshoz, szemből pedig a búzához hasonlít. Fehérjetartalma átlagosan 18 százalék körül van, írják. Éghajlatigénye inkább a rozséhoz hasonló (aratása is hasonló, időben azonban a búza és a rozs után esedékes), de gazdaságosan csak a jobb homokon és közepes búzatalajokon termeszthető. Viszont szerencsére bírja a szélsőséges időjárási körülményeket. Ápolása megegyezik a búza és rozs ápolásával, betegségei (lisztharmat, rozsszárüszög, fuzárium, anyarozs) ellen gombaölőszerekkel, kártevői ellen (drótféreg, kendermagbogár, gabonalégy, gabonapoloska) talajfertőtlenítéssel lehet védekezni.

Még kenyér is lehet belőle

És hogy hogyan is akadtunk most rá? Hát úgy, hogy Langó Bernadett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. fiatal kutatója a növény emberi táplálkozásban rejlő lehetőségeit vizsgálja. „A tritikálé előtt nagy jövő áll a humán célú felhasználást tekintve. Ehhez azonban pontosan ismernünk kell a növény beltartalmi összetételét és táplálkozás-élettani tulajdonságait. Meg kell határoznunk a minőségi elvárásokat, és nem maradhat el a minőségi jellemzők összetett vizsgálata és értelmezése sem. A kutatásom során ezért több tudományterületet (agrár-, kémia és élelmiszertudomány) lefedve vizsgáltam egy 11 genotípust tartalmazó mintacsoportot” – mondta el a piacesprofit.hu-nak a fiatal kutató, aki tudományos munkájával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat PhD kategóriájának első helyezését.

Bemutatkozik a tritikálé Forrás: Pixabay.com

Az agrarszektor.hu hozzáteszi, hogy az első tritikálé fajtákat Magyarországon nemesítették a ’60-as években. Ma már több mint 4 millió hektáron termesztik világszerte: ebből Magyarország 125 ezer hektáros termőterülettel büszkélkedhet, amivel a világ 10 legjelentősebb tritikálé termelő országai között van.

 Borítókép: Pixabay.com


Címkék: