Úgy tűnik, már a palántanevelésnek is meg van a luxus változata. Bár végül is érthető. Ahogy mindenki eldöntheti, hogy gagyi műanyag cserépbe, vagy több százezres, ultra trendi kaspóba helyezi a virágait, így ez a jog a palánta ültetésnél is megillet mindenkit.

Most bemutatom, a nagyanyáink által oly kedvelt, ingyenes tojástartós és tejfölös poharas változatot, valamint az Ikeában felfedezett „szórjuk a pénzt feleslegesen” verziót is.

Palánta luxuskivitelben

Nos, akkor nézzük milyen a cicomás palántalak, ami megér 40 ezret. Ez a szett tartalmaz egy 2 szintes növénytermesztő tálat, LED-es növényvilágítást, ültetőbetét készletet, hajtató dobozt tetővel, valamint ültetőközeget és tápoldatot.

(kép: IKEA)

Mivel a svédek úgy gondolták, hogy zúzott dekorkaviccsal demonstrálják a palánta fejlődését, egyből az ugrott be, hogy ha megunom a luxi palántaneveldét, akkor kiváló macskaalom tálca lehet belőle. Az is pont így néz ki, csak nincs benne saláta.

A pénztárcabarát, csináld magad megoldás

Az otthoni magvetésnek, és a palánta nevelésnek az a célja, hogy mikor megjön a tavasz, már megedzett kis növénykéket tudjunk kiültetni a kertbe, vagy a teraszra. Ezért tél végén érdemes a meleg lakásban elvetni a különböző magokat, és azokat 4-8 hét alatt erős palántákká nevelni.

Ehhez szükségünk van valamilyen tárolóra edényre, melegre, fényre, ültető közegre és a magokra. Na most, ha ezért nem szeretnénk 40 ezret kiadni, a következőkkel helyettesíthetjük a fenti szuper drága szettet.

Nevelőtálcaként használhatunk üres tojástartót, tejfölös dobozokat vagy akár műanyag poharakat is. Egy a lényeg, hogy ezeknek az alját ki kell lyukasztani, hogy ne álljon meg bennük a víz.

(kép: www.lightbulbbooks.com)

Vagy akár még tojáshéjba is tehetjük a magokat, amivel együtt ki lehet majd ültetni a kertbe.

(kép: www.smallfriendly.com)

De ha nem akarunk ezzel bajlódni, akkor kemény 337 Ft-ért vehetünk, egy 28 rekeszes nevelőtálcát a gazdaboltban.

A LED-es megvilágítás valóban ultramodern, egy hightech lakásban még jól is mutat, de az is épp elég, ha az ablakba tesszük a cseperedő palántáinkat.

A meleget, pedig a radiátor közelségével (csak mellé, ne rá tegyük) tudjuk leginkább biztosítani, bár egy távfűtéses lakás, önmagában is elég szauna. Egy átlátszó, műanyag fóliával érdemes letakarni a magoncokat, hogy kellő párát biztosítsunk nekik.

Az ültetőközeg lehet saját komposzt, vagy vehetünk palántaföldet is, a lényeg, hogy jó legyen a vízáteresztő képessége. Homokot vagy perlitet is adhatunk hozzá ha szükséges.

Mikor megjelennek a csírák vegyük le a fóliát, és tegyük őket hűvösebb helyre, de a sok fény továbbra is szükséges. Tápoldatot csak ekkortól kell nekik adni, heti egy alkalommal.

Mielőtt kiültetjük őket a végleges helyükre, egy héten át napközben tegyük ki őket pár órára a kertbe, teraszra, hogy megszokják az erősebb napfényt és a hűvösebb levegőt. Jó palántázást!



Címkék: