Továbbra sem lehet fürödni a mártélyi Holt-Tiszában, a vízben kékalgák túlszaporodását állapították meg a vizsgálatok – tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálata pénteken az MTI-t. A közlemény szerint a mártélyi holt-tiszai szabadstrand üzemeltetője, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. tett bejelentést arról, hogy ismeretlen eredetű szennyeződést tapasztalt, a vízterében kékes-zöldes elszíneződés volt látható.

A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal hatósági népegészségügyi osztálya – megelőzéses intézkedésként – szerdától átmenetileg felfüggesztette a természetes fürdőhely üzemeltetését, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) pedig harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Az elvégzett vizsgálatok szerint a víz minősége kémiai szempontból megfelelő, a nehéz fémek mennyisége minden esetben határérték alatti, de a mérések a kékalgák túlszaporodását igazolták. Ez szélsőséges körülményekre – például a növényi tápanyagok hiánya vagy magasabb vízhőmérséklet – utal. A kékalgáknak potenciálisan egészségkárosító hatásuk lehet vízi, szárazföldi élőlényekre és az emberi szervezetre. Az Ativizig már megtette a szükséges intézkedéseket a víz tisztításának érdekében.

 

Kiemelt kép: Pixabay



Címkék: