A texasi Dallasban lévő Paul Quinn Főiskola hatalmas focipályával rendelkezett, a focicsapat viszont sorra veszítette el a meccseket, a diákok száma egyre csökkent, az intézmény pedig a csőd szélére került. 2007-ben emiatt az iskola dékánja, Michaell Sorell gondolt egy merészet és átalakította az iskola profilját és szellemiségét: megszüntette a nemlétező fociéletet, majd felparcellázta és veteményessé alakíttatta a kihasználatlan területet. Két év múlva igazi biogazdasággá vált az egykori futballpálya, ami a WE over me, azaz MI az én fölött nevet kapta.

Sorell elgondolása az volt, hogy ha a zömében hátrányos helyzetű diákok számára nincs pénz sportösztöndíjra, megkereshetik a tandíjra valót kertészkedéssel is. A biogazdaság ötlete úgy jött, hogy a térségben a legközelebbi szupermarket több kilométerre található, a lepusztult negyed szegénységben élő lakói emiatt nehezen jutottak friss zöldséghez és gyümölcshöz. A kezdet egyáltalán nem volt könnyű, az igazgatónak meg kellett küzdeni a szkeptikusokkal és az ellenzőkkel, senki nem gondolta ugyanis, hogy a környéken élő, szociálisan hátrányos helyzetű fekete emberek nagy forgalmat csinálnak majd.

Már jótékony célra is van keret

A program végül akkora siker lett, hogy a Paul Quinn Főiskola organikus módon, vegyszermentesen termelt zöldségei és gyümölcsei iránt hatalmas a kereslet, a legjobb dallasi éttermekbe, szupermarketekbe, piacokra szállítanak. Az intézmény ráadásul a környék rászoruló családjainak a termény 10 százalékát ingyen odaadja. A farm mindent megváltoztatott, megmentette az iskolát is, ami azóta minden adósságát törlesztette. A biogazdaságban több mint 50 féle zöldség terem, de csirkékkel, halakkal és méhekkel is foglalkoznak.

A diákok a kötelező munkával nem csak a gazdálkodás és az egészséges táplálkozás alapjait sajátítják el, hanem megtanulják, hogy egymás segítése alapvető feltétele a későbbi sikeres életnek, tanáraik segítségével pedig felkészülnek arra, hogy képesek legyenek minőségi munkát végezni. A félévente 150 órát kell dolgozniuk, ebbe pedig beletartoznak a konyhai feladatok, takarítás, üzemeltetés, logisztika, biztonsági őrzés, stb.

“Ha összeveti az ember, hogy milyen forrásai vannak, és milyen igényeket lát maga körül, akkor rájön, hogy rendelkezésére álló területen megtermelheti a közösség szükségletét. Ahol más reménytelenséget lát, mi lehetőséget látunk” – mondta az egyik diák az amerikai közszolgálati televízió, a PBS riportjában.

Mindeközben az iskola tanulóinak létszáma is folyamatosan nő, míg 2009-ben alig 200 hallhatója volt a Paul Quinnek, mára már több mint 500-an vannak. A diákok az első két évben az intézmény falai között dolgoznak, később pedig különböző dallasi cégeknél keresik meg maguknak a tandíjra valót.

Forrás: ESPN

Kiemelt kép (illusztráció): Europress



Címkék: