A fenntarthatóság jegyében 2018-ban két pályamű megosztva nyerte el a szakmai zsűri által odaítélt Gran Prize díjat a Svéd Kereskedelmi Testület pályázatán. Az elismeréseket egy magyar fejlesztésű víztisztító eljárás és légkondit kiváltó, energiatakarékos hűtési technológia kapta – adta hírül az NRGreport.

A nyertesek egy-egy, a Folly Arborétum által adományozott fenyőt is kaptak, amely Svédországban egy népszerű jelkép: bolygónk nagy részén a karácsony és a természet metaforája.

A díjazottakról:

Dr. Mizsey Péter közreműködésével a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az EGIS Gyógyszergyár közösen végzett egy kutatást, kifejlesztettek és megvalósított egy új, innovatív eljárást. Ezzel a hulladékvizek egyrészt halogénmentesíthetővé válnak, másrészt a teljes szerves halogéntartalom koncentrált formában kinyerhető és újrahasznosítható.

Weeber István egy csepeli papírgyár nyári hővédelmi problémái kapcsán kezdett el foglalkozni a lapostetős gyártócsarnokok permetező öntözéses hűtésével. A „WaterFilm Technology” elnevezésű, szabadalmaztatott találmány a világon az első valóban evaporatív, 100 százalékban párolgási hőelvonási elven működő tetőhűtő technológia, mely jelentős hűtési energia megtakarítást eredményez és kevesebb víz felhasználását igényli.

A Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben hozott létre díjat, hogy az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítményeket ösztönözze. A „gran” svédül lucfenyőt jelent, ezzel utalnak a díj fenntarthatósági és környezettudatos aspektusaira.

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: