Ehető virágok tartják lázban Spanyolország legjobb szakácsait, ezek a növények már megtalálhatóak Barcelona híres piacán, a La Boquerián is – írja az Euronews. A stand tulajdonosa Xavier Petras kertész, aki a várostól 40 kilométerre található Olesa de Montserratban termeszti az ehető virágokat, erre építette fel a vállalkozását.

Petras szerint a legegzotikusabb terméke az iskolavirág (Acmella oleracea), vagyis a fogpasztanövény, ami érzéstelenítő hatású, ha ráharapunk, enyhe áramütésszerű érzést kelt, mintha megnyalnánk egy ceruzaelemet.

Ettől függetlenül egy étteremtulajdonos a Rasoterra nevű vendéglőjében be is építette néhány receptbe, például a rizottóhoz, levesekhez, salátákhoz, koktélokhoz is felhasználja. A Michelin-csillagos sztárszakács, Carles Gaig szintén használ ehető virágokat, nála meg lehet kóstolni a szegfűszirmos és görögdinnyés ráksalátát, de van olyan séf, aki ibolyával és árvácskával ízesített fagylaltot készít.

A kertész egyébként más különlegességeket is termeszt, az ehető rózsa mellett a növényei között van wasabi-ízű, fokhagyma-ízű és mustárra, vagy éppen gránátalmára hasonlító ízhatású is. A virágok mellett árul zöldségeket, gombákat, sőt, ehető rovarokat is.

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: