Olyan szerencsénk van, hogy egymást érik a hosszú hétvégék, és mindezt még egy csodálatos indián nyár is megkoronázza, így minden adott, hogy körbekiránduljuk kis hazánkat. Az utolsó őszi napsugarak, a sárgába és vörösbe forduló falevelek mind hívogatnak, a szebbnél szebb hazai tájakról nem is beszélve. Sorozatunkban bemutatjuk a legszebb hazai kirándulóhelyeket, hogy neked csak fel kelljen kapnod a túracipőt.

Az első utunk a Bükk-vidék délnyugati szélén fekvő Egerbe és Egerszalókra vezet, ami éppúgy ideális célpont egy történelmi kalandtúrára gyerekekkel együtt, mint egy romantikus pihentető kikapcsolódásra kettesben.

A kirándulást érdemes a történelméről, templomairól, borairól és macskaköves szűk utcácskáiról híres Eger belvárosában kezdeni, ahol nyoma sincs a nagyvárosi rohanásnak. Itt sétálgatva úgy tűnik, mintha lelassulna az idő, mindenki ráérősen andalog, és gyönyörködik a történelmi városka szépségében, a csobogó szökőkutakban és a templomkertek virágaiban.

Kellemes sétát tehetünk hazánk egyik legnagyobb bazilikájától, az egri főszékesegyháztól a város főteréig, a Dobó térig, ahol a Páduai Szent Antal-templom lábánál büszkén emeli kardját az égbe Dobó István, aki egykoron seregével visszaverte a törökök hadát.

A szűk, vinotékákkal övezett utcácskák egyenesen felvezetnek minket az Egri Várba, ami a gyerekek nagy kedvence. A várfal mellett, ahonnan az egész várost belátni, ágyúk hada sorakozik, és korabeli ruhába bújt túravezetők mesélik el az egri végvárban dúló izgalmas csatajeleneteket, melyet Gárdonyi Géza – kinek sírja a várban kapott helyet – lebilincselő módon mesélt el az Egri Csillagokban.

 

Eger belvárosában és a várban könnyedén el lehet tölteni egy egész délelőttöt, ami után a teraszos vendéglők egyikében elkölthetünk egy kellemes ebédet, és megkóstolhatjuk az egri borvidék jobbnál jobb borait. A lakomát persze le kell mozogni, így irány az egerszalóki sétaút, mely végigvezet minket a környék természeti kincsei mellett.

Az Egri-Bükkalja és a Laskó patak völgye ősszel talán még szebb, mint nyáron. A dombos, völgyes, tavakkal és patakokkal szegélyezett sétaút páratlan látvány, ahol a gyerekek kedvükre szaladgálhatnak, mi pedig leülhetünk egy padra, gyönyörködni az őszi táj színeiben.

A kacsákkal teli apró tó mellett elhaladó tanösvény tábláiról megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát, valamint a az egerszalóki gyógyvíz jótékony hatásait, és a különleges sódombok kialakulásának okát.

 

A település déli részén 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos meleg vizű hőforrás domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt – 120 négyzetméteres mészkőlerakódást – épített ki. A kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként tartalmazó hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős.

A feltörő gyógyvíz lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ez kicsapódva úgynevezett sódombot hoz létre. Hasonló csak törökországi Pamukkaléban és az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban található.

A kirándulást, mely során megismertük Eger várának történetét, megkóstoltuk a térség borait és bebarangoltuk a színpompás, természeti különlegességekkel tarkított Bükkalját, a legjobb egy lazító fürdővel zárni. Sötétedés után az igazi az egerszalóki termálfürdő  kinti, meleg, gyógyvizes medencéiben ücsörögni, ugyanis olyankor a sódomb színesen fényekkel megvilágított látványa egészen páratlan. Jó kirándulást! Legközelebb a Mátrába kalauzolunk titeket.



Címkék: