Mivel a madáretetési szezon kezdete óta szabadúszóként, itthonról dolgozom, végre nem csak az esti állapotból láttam, hogy mennyi madár járt az etetőkön, hanem sokszor állhattam tátott szájjal az ablakban, hogy te jó isten, micsoda forgalom! Most viszont itt a március, az etetőkkel, cinkegolyókkal, vajjal, sajttal, itatóval ellátott kis fa kezd elnéptelenedni, a hóember is elolvad lassan, néha hiába állok az ablakban, sehol senki. Itt az ideje leállni az etetéssel?

A téli magkeverék elfogyott, fekete napraforgómagból még van egy fél zacskó, de kell az még nekik? Az MME oldalához fordultam válaszért.

Kertünk madarai nem igénylik az egész éves etetést, így áprilistól-októberig másként lehet és kell nekik segíteni, de a téli madáretetés befejezését érdemes jól időzíteni és a kínálat átalakításával levezetni.  Kezdődik a tavaszi vonulás és költés, ezek a hideg elviseléséhez hasonlóan többletenergiát igényelnek, szóval most is fontos a megfelelő táplálékellátottság. Emiatt a március közepétől április közepéig tartó időszak kritikus periódus a korán fészkelni kezdő madarak, és ezek első költésből származó szaporulata számára.

Forrás: pixabay.com

Az viszont meglepő lehet, hogy ez az időszak nem a rovarevők, hanem a magevők számára jelent kihívást. Az ősszel képződött természetes magraktárak márciusra teljesen kiürülnek,  a növényi élet még nem igazán indult be, a rovarok viszont már jóval aktívabbak, például tegnap itt repült a lakásban egy mezei poloska, ugye. Ennek köszönhető, hogy a cinegék és más rovarevők ilyenkor már szinte el is tűnnek az etetőről, a magevők viszont nagyobb számban és olyan etetőhelyeken is megjelenhetnek, ahol akár egész télen egyet sem lehetett látni.

Tehát ha magevők (tengelic, zöldike, erdei pinty, meggyvágó) továbbra is látogatják az etetőnket, akkor az etetést áprilisig folytassuk úgy, hogy az eleségben a napraforgómag mellett egyre nagyobb arányban szerepeljenek az aprómagvak (köles, pintyeknek és papagájoknak árult keverék) és az alma továbbra is jó választás.

Tehát még egy hónapig bátran etessük a madarakat és lessük az ablakból, hogy ki keresi fel az etetőnket, de utána elég, ha a friss vízről gondoskodunk.

Kiemelt kép: pixabay.com



Címkék: