Amikor Németországba költöztünk, meglepődve tapasztaltam, hogy a Magyarországon beltéri ketrecben tartott tengerimalacokat a németek a nyúlhoz hasonlóan a kertben vagy melléképületben helyezik el. Amire még ennél is jobban rácsodálkoztam, hogy az állatkák nemcsak nyáron vannak kint, hanem egész évben, télen is.

 

Egy szász gazdától aztán megtudtam, hogy a faj magashegységből származik, és az otthon elterjedt tévhittel szemben nagyon jól bírja a hideget, sőt, jobban, mint a meleget, ugyanis nincsenek verejtékmirigyei. Ez persze nem azt jelenti, hogy az eddig bent tartott malacaidat egyből ki lehet rakni az udvarra, de a fiatalabb példányokkal kora tavasszal el lehet kezdeni a fokozatos hozzászoktatást.

 

A teljes szabadban tartás több ok miatt egyáltalán nem ajánlott. Egyrészt nagy területen elég nehéz megtalálni az elkószált malackát, de abban is biztos lehetsz, hogy ragadozók (róka, macska, kóbor kutya, ragadozó madár, nyest, patkány) hamarabb bukkannak rá, mint te. A kis állatok ráadásul elég kártékonyak is tudnak lenni, ha beszabadulnak a zöldséges kertbe: megdézsmálják a növényeket, lyukakat ásnak, megrágcsálják a fakérget.

 

Állatkereskedésekben lehet kapni kifejezetten tengerimalacoknak készült, kültéri ketrecet, ami felül és oldalt zárt, hogy védje őket a ragadozóktól, alul viszont nyitott, vagy csak szintén ráccsal zárt, hogy könnyedén hozzáférnek a fűhöz. Ezek viszont csak kifutónak felelnek meg, az állatoknak ezen kívül szükségük van búvóhelyre (kuckóra), hogy védve legyenek eső és szél ellen is.

 

Számomra a legszimpatikusabb a Morant-ketrec (kifutó és ház egyben), aminek alja 5 cm lyuknagyságú dróthálóból készül, így egyszerre tartja bent a tengerimalacokat és biztosítja számukra a fű között való mozgást, táplálkozást. További előnye, hogy macskák vagy más ragadozók alulról való bejutását is megakadályozza.

 

A ketrecet olyan helyre tedd, ahol a malacok a nap legmelegebb óráiban is találnak árnyékot, ennek hiányában könnyen túlmelegszenek és elpusztulnak. A legideálisabb, ha rendszeresen rövidre nyírott gyepfelületre tudod helyezni a kifutójukat. Arra viszont külön figyelj, hogy a gyomirtóval kezelt vagy műtrágyázott gyepre semmiképp ne kerüljenek, ez szintén káros lehet az egészségükre.

 

Több tengerimalacot gyakran emeletes ketrecben tartanak a németek, ez voltaképp nem más, mint sok kisebb kuckó egy nagy házzá összerakva. Ez téli tartásra, egy melléképületben akár megfelelő is lehet, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezeknek az állatoknak nagyon nagy a mozgásigénye.

 

A téli hónapokban arra is ügyelni kell, hogy több védelmet biztosíts a megszokott ketrecüknél. A tengerimalacoknak szánt helyiség hőmérséklete ne szálljon 10-12 fok alá, és mindenképp legyen egy vagy több kuckójuk, ami se nem túl nagy, se nem túl kicsi, hogy kényelmesen elférjenek, de ne legyen nehéz befűteni a testhőjükkel. A házikók oldalról teljesen zártak legyenek, alaposan kibélelve szalmával.

 

Extra tipp: a malackák imádnak elbújni, PVC csövekből pedig kitűnő búvóhelyet építhetsz nekik, akár a föld alá ásva is.

 



Címkék: