Úgy tíz éve volt igazán topon a vintage, azaz a régi szép időkre emlékező, esküvő, ami szinte minden lagzit képes volt beszippantani akkor is, ha egész gyerekkorában Disney hercegnős ruháról álmodott a menyasszony. Déd- és üknagyanyáink-korabeli csipkék, üvegek, faládák és egyre több egyszerű, helyi virág ütötte fel fejét az eseményeken, felváltva a ’90-es években csúcsra járatott lufitengereket és plafonról belógatott organzalepleket.

Ez a hangulat, a természetesség újra felfedezése igazi melegágya lett a zöld törekvések betörésének az esküvői piacra. Ahogy egyre cikibb a kapszulás kávéfőző, meg a hasznavehetetlen köszönetajándék, a környezetbarát esküvői trend egyre csak szárnyal. Erről beszélgettem a hazai green wedding kultúra egyik meghatározó szervezőjével, Madarász Zsuzsival, aki jó tíz éve szervez kifejezetten zöld esküvőket.

Madarász Zsuzsi (a képen) a természetes esküvőkben hisz

Tőle tudom, milyen sok tényezőtől függ, mitől igazán zöld ma egy esküvő, ám a lényeg -a ceremónián túl persze- az, hogy a lehető legkisebb ökolábnyomot hagyja a rendezvény. Így nem csak egyszerű spórolásról van szó, hanem az egész szellemiségéről. Hogy eszerint válasszunk alapanyagokat, helyszínt, ételeket és dekorációt is. Ebből érezni, több ez szimpla spórolásnál és a DIY cuccoknál, amikről hajlamosak vagyunk azonnal zöld jelzőt használni egy esküvőre.

A helyszín, az infrastruktúra például  döntő fontosságú abban, hogy létrejöjjön egy ilyen rendezvény. Nem, még nem az étteremnél tartunk. A helységből vagy közvetlen környezetéből igyekezzünk szolgáltatókat, beszállítókat szerezni, aminek középpontjában valóban az étkezésre és lehetőleg megszállásra is alkalmas vendéglátóhely áll, helyi ételeivel. Ezek feltérképezését, a sokszor hónapokig tartó munkát, leveszi a pár válláról egy jó esküvőszervező, ami szerintem óriási könnyítés ebben a feszült készüléssel teli időszakban. De ha konkrétumokat kérdezek, Zsuzsi szerint például a Stílusos Vidéki Szállodák mindegyike tökéletes helyszín, együttműködő partnerek szempontjából is.

Esküvői ajánlat a stilusosvidekiszallodak.hu oldalról

Dekorációs területen nagy változás van az elmúlt 10 évben, előtérbe kerültek a természetes, újrahasznosított és újrahasznosítható anyagok, no meg a kézműves termékek. Mindezzel együtt sok felesleg, például a székszoknya lassan el is tűnik a repertoárból. Sok apróságot, például romantikus gyertyatartókat, csipkés textilszalvétákat vagy zászlófüzért is lehet ma már kölcsönözni sőt, a tengernyi virágdekorációt is igyekeznek újra felhasználni. Zsuzsi például sokszor viszi ezeket egy-egy idősotthonba, hogy szebbé tegye az ottani hétköznapokat.

Meglepő módon a menyasszonyi ruhára is van egy lábnyomcsökkentő tanácsa. Én azonnal a kölcsönzésre gondoltam és szégyelltem is magam egy másodpercig, hogy én csináltattam (majd ott hagytam a varrónő kölcsönzőjének) annak idején. A feloldozás azonban hamarabb jött, mint vártam, ugyanis Zsuzsi szerint a kölcsönzőknél nagyobb környezetszennyezést talán egy beszállító sem csinál egy esküvőn. A kölcsönzők olyan nagy dózisban használják a legmérgezőbb vegyi anyagokat tisztításra folyamatosan (egy-egy ruhánál hosszú évekig hetente 1-2 alkalommal is), hogy az nem csak a bőrünk miatt érdekes, hanem főként a vízbe jutó szennyezés miatt.

Ha egy vágyott új ruha mégsem férne bele, jó megoldás lehet még, ha a menyasszonyi ruhakölcsönzőben első- vagy másodhasználatra kérjük a ruhát. Ez azt jelenti, hogy a szalon egy új ruháját kölcsönözzük ki elsőként, vagy másodikként. Sok szalon megbízható szerinte ebből a szempontból, bár ennek nyilván ára is van: a kölcsönzési ár kb 20%-át számolják pluszban rá.

Mindig sarkalatos pont a köszönetajándék is. Bár csak úgy 10-15 éve van igazán divatban, elengedhetetlen része lett az esküvőknek. Egy környezettudatos mennyegzőn azonban szimpla felesleges sallang, de tekinthetünk rá úgyis, mint egy fontos dologra való felhívási lehetőségre. Újrapapírba csomagolt virágmag, madáretetésre alkalmas magok, vagy a vendéglő házi birsalmasajtja még úgyis lehet szép emlék, ha előbb-utóbb elfogy.

Természetes ajándék jár a násznépnek is

Érdekesség, hogy a zöld esküvők úgy gondolnak a Földre, hogy közben szociálisan is érzékenyek. És nem csak az esküvőn használt  dolgok elajándékozása ügyében. Míg régen az esküvő egyik fontos oka volt az is, hogy összekalapozzák a kezdéshez fontos dolgokat (pénzt, berendezési tárgyakat, egyebeket), ma már, ahogy kitolódik a házasulandók életkora, az esküvők sok esetben olyankor köttetnek, amikor már ezek egy jó része megvan. Így könnyebben lehet gondolni mindenki másra, akik iránt elérzékenyíthetjük a násznépet is. Sok pár kéri azt, hogy nászajándék helyett utalják el a rászánt pénzt valamelyik általuk kiválasztott alapítvány javára.

A Ferencmajori Pikant Pajta esküvőre készül (a greenwedding.blog.hu oldalról)

A green weedding szakértő szerint azonban sokszor felejtődik el e gesztus „utalás” része, ezért az utóbbi időkben új ötlettel állt elő, ami kétségtelenül hatékonyabb ezen a téren. A borítékokkal érkező vendégeknek kitesznek három dobozt az esküvőn, amely három különböző alapítvány részére gyűjti az adományokat nászajándéknak álcázva. Így a vendég kicsit maga is dönthet, könnyebben csusszannak hát a pénzbeli ajándékok is. Mert van, akinek ez fontosabb, mint egy harmadik olajsütő, vagy egy újabb húszezres a bankszámlán. De jó nekik!

(Képek: Maxpixel, Greenwedding.blog.hu, Pixnio.com, Madarász Zsuzsi, pinterest, botanicus-interactic.us,  stilusosvidekiszallodak.hu)



Címkék: