Az utóbbi tíz év alatt nagyot változott Zalaegerszeg képe. A belvárosban egyre több a zöld felület, még akkor is, ha szűkösek a főutca, azaz a Kossuth Lajos utca és környékének lehetőségei. Tavasszal liliomvirágú tulipánok, árvácskák és díszfák, nyáron aztán rózsatenger virít a belvárosban. Majd eljön az ősz és persze kicsit minden kopárabb már, de az árvácskák szivárvány színei itt-ott szigetekben feledtetik a rossz időt. Különösen a kis Dísz téren igaz ez, ahol csinos szobrok és magaságyások teszik érdekessé a korábban sivár betonteret.

Néhány napja ismét vendégségben jártam arra, amikor az őszi szürkeségben még feltűnőbb lett a Betti Cukrászda híres terasza, valamint a főtér viszonylag új bisztrója, a Díszpinty Gasztro Bár teteje, ami a menőség maga, ugyanis egy igazi belvárosi ZÖLDTETŐ!

A Betti Cukrászda a belváros szocialista időkben emelt paneljai között van és messziről világít mindig formára nyírt örökzöldjeivel és azt kiegészítő szezonális virágaival. Nem lehet nem észrevenni ezt a télen-nyáron izgalmas teraszt. Az egyszerű balkonládák helyett lehet így is kiülő teraszt dekorálni, igazán hangulatos és feltűnő, ami miatt a cukrászda első számú ismertetőjele lett. Bevallom, én biztosan likvidálnám a leandereket és a műanyag kaspókat (no meg a csúnya cégért), mert nem illenek a kompozícióba, de ettől eltekintve is mindig mosolyra fakad a szám, ha elmegyünk mellette, ahogy mindenkinek.

Rendezett dzsungel

A Díszpinty tetejére azonban csak most figyeltem fel, igazi kuriózum, hazánkban még kevéssé ismert építészeti megoldás: a zöldtető. Nem olcsó, ám kétségkívül környezetbarát és kúl egy épület tetejére cserép helyett növényeket ültetni, én imádom már a felvetést is. Nyilván kell ügyelni ezer dologra ilyenkor, például arra, hogy a vízelvezetés problémamentes legyen, valamint igénytelen és az itthon szélsőséges nyári meleg és téli hideg jó barátja legyen minden növény, ami felkerül rá. Ahogy ez itt is történt, különböző díszfüvek, rengetegféle varjúháj kombinációjával viszonylag könnyen megvalósítható és hosszan tartó. Izgalmas, szép és a modern vendéglátóhelyhez tökéletesen passzol.

Bárcsak fölülről is lehetett volna fényképezni! Azért így is látni a lényeget.

Ha arra jártok, nézzetek felfelé is, tetszeni fog!



Címkék: