Az étrend-kiegészítők hasznosak, de nem csodaszerek. Nem árt tudni, hogy mi miből vannak, és mire jók, különben feleslegesen szeded őket zsákszámra. Nézzük mire jó, az oly népszerű Ginkgo biloba, és mire nem.

Ne hagyd, hogy átverjenek

A tudatos vásárlás nem csak arról szól, hogy megnézzük az árakat, vagy nem kérünk nejlon zacskót a boltban. A tudatos vásárlás legfontosabb pontja, hogy tisztában vagyunk vele, hogy mit veszünk, az miből készült, és milyen hatással van ránk. Ez igaz akkor is, ha autót veszünk, ha dezodort, de legfőképpen ha élelmiszert.

Na most, a legnagyobb baj az, hogy úgy szeretnénk magukkal törődni, hogy az ne igényeljen sok energiát. Rá van írva, hogy egészséges? Megveszem! Rá van írva, hogy light? Pláne megveszem. Csakhogy nem azt kell elolvasni, ami a doboz elején van, hanem ami a hátulján. Ott derülnek ki a turpisságok.

A light termékben fele annyi a zsír, de közben lehet, hogy kétszer annyi a cukor. A drágább étrendkiegészítő háromszor annyi hatást ígér, de lehet, hogy fele annyi benne a hatóanyag. Ha tudatos vásárló vagy, ne legyél hülye. Olvasd el a címkét.

Szegény Ginkgo biloba csak egy a sok közül, akit kikiáltottak csodaszernek, majd kiderült, hogy az egész csak hatásvadász reklámfogás. Ezért most álljon itt ez a cikk, hogy tisztázzuk, mit tud ez a növény, és mi az, amit csak hozzáköltöttek, a nagyobb eladás érdekében.

Azt se tudod mi az, de azért szeded

A Csöcsiangból származó halfarkfa levelének kivonatát kortyolgatod reggelente, bár gondolom ezt most hallod először. A halfarkfa, vagy más néven páfrányfenyő, a jellegzetes alakú leveleiről kapta a nevét, és Kínából került Európába, 1738-ban.

Ez az ősi, kínai fa évmilliókkal ezelőtt jelent meg, és még a jégkorszakot is átvészelte. Akár ötven méteresre megnő. Elterjedt dísznövény az egész világon. A páfrányfenyő az egyik leghosszabb életű fa, vannak ezer évesnél is idősebb példányai. Még a radioaktív sugárzást is kibírja. Hoppá.

Hiába hitegetnek vele, nem gyógyítja az Alzheimer-kórt

Leveleit az ősi, kínai tradicionális gyógyászatban már régóta használják, innen vette át a nyugat. Csakhogy, az eladások növelése érdekében kicsit feltupírozták a kivonat jótékony hatását.

A mai napig szeretik úgy reklámozni a Ginkgo biloba tartalmú étrend-kiegészítőket, hogy az majd megállítja az időskori demenciát, és megelőzi az Alzheimer-kórt.

Azonban több kutatás is bebizonyította, hogy ez félrevezetés. A toulouse-i egyetemi kórház szakemberei 2800, a Steven Novella és a Yale egyetem amerikai kutatói pedig 3091, hetven évesnél idősebb személy bevonásával végeztek vizsgálatokat, hogy kiderítsék hatásos-e az Alzheimer ellen. Azonban, mindkét esetben azt közölték a szakemberek, hogy a vizsgálat során Ginkgo bilobát szedők, és az azt nem szedő idős emberek kognitív funkcióiban, és az értelmi hanyatlásukban nem tapasztaltak különbséget. Ezek alapján arra jutottak, hogy az időskori memóriazavar és szellemi leépülés ellen nem hatásos.

Ettől még érdemes szedni

De miért? Számtalan, az egészségünkre jótékony hatása van, csak ne várjuk olyat, amit nem tud.

Ha az időskori elbutulás ellen nem is, viszont a depresszió, impotencia, szédülés, fülzúgás, visszértágulat, aranyér vagy akár hallásgyengülés ellen hatásos. Ezt annak köszönheti, hogy jó értágító, így fokozza az agy, a bőr és az izmok vérellátását is.

Mindemellett antioxidáns, levelei flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak, így erősítik az immunrendszert. Ha szeretnél többet megtudni más, népszerű gyógynövényekről és vitaminokról, akkor olvasd el cikkünket az influenza ellenszereiről, az echinacearól és a C-vitaminról.

kiemelt kép: harko



Címkék: