Jön ez a fránya tél. Ha nem akarsz lerobbanni te is, az első influenza járványtól, akkor jobb ha felvértezed a szervezetedet. A takonykór egyik legjobb ellensége a C-vitamin, de egyáltalán nem mindegy, hogy ebből mennyit és miből viszel be. Lássuk valójában mennyi C-vitaminra van szükségünk, és ahhoz milyen természetes forrásokból tudunk a legkönnyebben hozzájutni.

Miért fontos a C-vitamin?

A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav, egy vízben oldódó, erős antioxidáns hatású vitamin, mely szervezetünk számára nélkülözhetetlen. Javítja az immunrendszert, csökkenti a magas koleszterinszintet és vérnyomást, elősegíti a vas felszívódását, és csökkenti a rák- és szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az allergia és asztma tüneteit is csökkenti, valamint védi a tüdőt és a légutakat antioxidáns hatásának köszönhetően. Egy szóval a megfelelő C-vitamin bevitel létszükséglet.

Mennyi az annyi?

A hivatalos minimális ajánlott napi C-vitamin bevitel, azaz az RDA (Recommended Dietary Allowance) 60 mg. Ez igen kevésnek tűnik, ahhoz képest, hogy a boltokban akár 2000 milligrammos kiszerelésű C-vitamin tablettákat is vehetünk. Azonban egy átlagos, egészséges felnőtt embernek csupán ennyire van hivatalosan szüksége arra, hogy megfelelően működjön a szervezete.

Azonban ezt a számot rengeteg minden befolyásolhatja. Megnő a C-vitamin szükségletünk ha sportolunk, ha megbetegszünk, ha dohányzunk, várandósság ideje alatt, vagy ha fárasztó fizikai munkát végzünk. Ezért érdemesebb nagyobb dózist fogyasztani, az ajánlott napi minimumnál, de 500-1000 milligrammnál többet teljesen felesleges.

Ugyanis fontos tudni, hogy a szervezetünk csak rövid ideig képes tárolni a C-vitamint, így hiába szedünk be több ezer milligrammot, azt bizony nemes egyszerűséggel kipisiljük. Ráadásul a tartós, túlzott C-vitamin bevitel még veszélyeket is rejthet.

Ha hosszú ideig megadózisokat szedünk (2500 mg felett), akkor a szervezetünk önszabályozása beindul, és csökkenti a felszívódást, valamint növeli a kiválasztás mértékét. Emellett a túlzott C-vitamin bevitel akadályozhatja más vitaminok és ásványi anyagok felszívódását is, és akár hasmenést is okozhat. Szóval itt is igaz, hogy a kevesebb néha több, ne essünk túlzásokba.

Miben van a legtöbb C-vitamin?

Még jótékonyabb és egészségesebb, ha a napi adagot nem tabletták formájában kapkodjuk be, hanem természetes forrásokból nyerjük. Ilyenkor szoktak sokan felkiáltani, hogy hajrá, együnk citromot meg narancsot.

Pedig közel sem ez a legjobb megoldás. Na persze nem mondom, hogy ne együk őket, ugyanis valóban egészségesek, azonban C-vitaminból mindössze 50 mg van bennük 100 grammonként.

Vannak náluk sokkal jobb források. A homoktövisben például 500-900 mg C-vitamin jut 100 grammra. Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. A csipkebogyóban közel 400 mg, melyet nyersen, teaként, vagy akár lekvárként is fogyaszthatunk.

Eszünkbe sem jut, de a szárított koriander, a friss petrezselyem, a savanyú káposzta, a zöld és pirospaprika, a fekete ribizli, a torma, a kelkáposzta és a brokkoli is tele van C-vitaminnal.

Nyersen a legjobb

A legtöbb hasznos tápanyaghoz akkor jutunk, ha a hazai, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk, és amit lehet, azt nyersen. Akkor tudjuk megőrizni a legtöbb C-vitamint az ételekben, ha elkerüljük a hőkezelést, ezért amit nem muszáj, azt ne főzzük meg. Valamint a teába is akkor csavarjuk a citromot, mikor már kihűlt egy kicsit.

Természetesen, ahogy haladunk a télbe, egyre kevesebb a hazai idény termés, ekkor jöhetnek jól a szárított és fagyasztott zöldségek és gyümölcsök. A lényeg, hogy mikor szezonjuk van, ne tároljuk nyersen, hanem még frissen fagyasszuk le őket, így marad a legmagasabb a vitamin tartalmuk, ami azért fontos mert a fagyasztással 5-10 százalékot eleve veszítünk.

Tehát táplálkozzunk változatosan, és együnk minél több nyers, C-vitaminban gazdag, hazai, szezonális gyümölcsöt és zöldséget, akkor van a legnagyobb esélyünk felturbózni az immunrendszerünket, és elkerülni a téli nyavalyákat.

Fotó: Wikimedia, Pixabay



Címkék: