Még október végén hirdettek eredményt, de valahogy csak a minap kapta fel a sajtó a Csíz Sajtműhely sikerét hazánk legnagyobb sajtversenyén, az I. SZEGA  Nemzetek Sajtfesztiválján: itt ugyanis első helyet ért el hónapokig érlelt félkemény sajtjával a baracskai sajtműhely vezetője, Kun Anita, aki a Dívány cikke szerint hét éve készítette az első sajtját, majd menedzserből sajtkészítővé lett.

„Óriási megtiszteltetés! Örömmel jelentjük be, hogy ma este a budapesti Hilton Szállodában megrendezett SZEGA I. Nemzetek Sajtversenyén a Csíz Sajtműhely 6 hónapos érlelt sajtjával I. díjat nyert és megszerezte a jogot, hogy a 2019-ben Magyarország képviseletében jelen legyen a franciaországi versenyen [Mondial du Fromage – a szerz.]! A díjat Roland Barthelemy, a Francia Sajtmesterek Nemzetközi Céhének elnöke és Gábossy Ádám, a Szega Camembert Kft. ügyvezetője adta át! Nagyon köszönjük, nagyon meghatottak és boldogok vagyunk!” – írják a Facebookon a győztes termékről, amit a beszámolók szerint 4 hónapig érlelnek.

Legelők aromája a szádban

Ahogy az a Sokszínű Vidék cikkéből kiderül, a győztes sajt a Váli-völgyben legelő magyar tarkák tejéből készült, a sajtműhely vezetője pedig saját bevallása szerint nem gondolta, hogy egyszer ezzel foglalkozik majd: „Ha néhány éve azt mondják nekem, hogy sajtkészítő leszek, biztos kinevetem az illetőt. Városi lányból lettem vidéki, majd irodistából őstermelő. Sajtokat álmodok meg és készítem őket saját ízlésem szerint valódi tejből tartósítószer és adalékanyagok nélkül” – idézett a portál a Facebook-oldalukon fellehető információkból. És hogy milyen az íze? A Nosalty.hu így írt róla: „Az eredeti gouda formában elkészített precíz sajtkorong színében a napfény, ízében a gazdag legelők aromáját adja vissza. A kóstolás során a hajlékony, rugalmas sajttészta lágyan olvad, íze kellemesen édeskés, néha karamellára emlékeztető.”

Borítókép forrása: Pixabay.com, a kép illusztráció



Címkék: