Ősszel a legszebb a Bakony. Szerintem ezzel most sokan egyetértenek velem. Az itteni hegyes-völgyes, néha zordnak tűnő táj a maga dús, ilyenkor színekkel teli erdei világával egyszerűen lenyűgöző. Mi családi okokból is legalább évi két alkalommal mászkálunk Bakonybél és Zirc környékén, ami az elmúlt években sok változáson esett át, köszönhetően a városka közepén álló Ciszterci Apátság és épületei, környéke megújulásának. Zirc remek hely a Bakonyban azok számára is, akik a természet miatt jönnek ide (mi másért?), de mégsem azok a túrázós, kulacsból ivós kalandor típusok.

Nagyon dús a növényzet, és rengeteg állat lakik a parkban

Talán nekik a legjobb választás a 18. század második felében létrehozott, 20 hektáros Zirci Arborétum, ami tényleg egyedülálló hely és nem csak azért, mert az ország legmagasabban fekvő  arborétuma, a maga tengerszint feletti 400 méteres magasságával, tóval és rajta átfolyó patakkal, hanem azért is, mert a csodás angolparki stílusban épült fás botanikus kertben tett sétát sok kulturális élménnyel egészíthetjük ki helyben.

Csinos kis virág volt a tűző napon

De ne szaladjunk ennyire előre. Az arborétum sétaútvonala ugyanis olyan békés szigete a világnak, ahol csak úgy repül az idő. Közel 100 fakülönlegességgel vár, hársfasorral, és szép fenyőgyűjteménnyel, például egy komoly méretű mamutfenyő is áll itt és nem ritka, hogy őzeket lát az ember bújócskázni a fák között. A bejáratokhoz közeli, 1720 körül létesített tó és partja 2012-re újult meg egészen, tényleg szépre sikerült. Nyár végétől a kúpvirágok és más őszi virágok virítanak, míg tavasszal a hagymásokban gyönyörködhetünk. Jó három órát is lehet itt sétálgatni úgy, hogy fel sem tűnik, de azért csak-csak eléri az ember a kijáratot, ahol számos látnivaló várja még.

A szépen felújított, közel 300 éves tó köré ültetett növények táblával vannak ellátva

Az utóbbi néhány évben teljes megújulásnak lehettünk szemtanúi: sörfőzde, apátsági épület- és bazilikafelújítás, látogatóközpont, külön épület a csinos mellékhelyiségnek, csodásan felújított, hatalmas előkert az Apátság területén. Igazi turisztikai látványosság lett Zirc központja. A parki séta előtt vagy után megnézhetjük a bazilikát, az érdekes egyháztörténeti kiállítást, a műemlékkönyvtárat, ami tényleg csodás és semmiképp ne felejtsünk el bemenni az Apátság épületében berendezett bakonyi Természettudományi Múzeumba sem. Ritka, hogy egy ilyen kiállítás érdekes legyen, de ők megcsinálták. Berendezett élőképek, denevérbarlang folyosó és vázában élő vadvirágok. Szeretjük, sokszor benézünk.

De a színesedő természet az Arborétumban és környékén mindent visz, előbb azt nézzétek meg, ha Zircen jártok!



Címkék: